Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ekonomik toparlanma işaretlerinin ülkedeki yakıt talebini artıracağı spekülasyonu ve Libya'daki olayların Ortadoğu'da petrol arzını sekteye uğratacağı endişesiyle petrol üçüncü haftalık kazancına yöneldi.

Libya'da Kaddafi yanlısı güçlerin göstericilere saldırmaya devam etmesiyle vadeliler bu hafta yüzde 4.2 yükseldi. ABD'de işsizlik başvurularının düşmesi ve ham petrol stoklarının 7 hafta içinde ilk kez gerilemesinin talebin artacağı beklentisi oluşturmasıyla bugün petrol yüzde 0.6 yükseldikten sonra dalgalandı.

Sydney'deki Commodity Broking Services'te yönetici olan Jonathan Barratt, fiyatları yükselten etkenin bölgedeki isyanın yayılacağına dair korku ve beklentiler olduğunu söyledi. Barratt, ABD'den gelen verilerin de bu hafta 'pozitif' olduğunu ekledi.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 58 sent yükseldi ve 102.49 dolar oldu. Dün kontrat 32 sent veya yüzde 0.3 gerilemeyle 101.91 dolar olarak 3 gün içinde ilk kez düşmüştü. Fiyatlar, geçtiğimiz yıla göre yüzde 27 daha yüksek.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili Londra'daki ICE Futures Europe'ta 11 sent artarak 114.90 dolardaydı. Dün 1.56 dolar veya yüzde 1.3 gerileyerek 114.79 dolar olmuştu.

Teknik gösterge dört ard arda günde piyasada 'aşırı alım' olduğuna işaret ederken, New York vadelileri geriledi. Bloomberg verilerine göre, 14 günlük RSI, (Göreceli Güç Endeksi) dün 73.5'ten 73.7'ye çıktı. Göstergenin 70'in üzerinde olması fiyatlarda gerileme olduğunu işaret ederken, 30 ise toparlanma olabileceğini gösteriyor.