Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası tarafından Şubat ayı fiyat gelişmelerine ilişkin yayımlanan değerlendirmede, Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,73 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 4,16 düzeyine gerilediği belirtilerek, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçtiğimiz yılın yüksek bazının belirleyici olduğu bildirildi.

Temel mal ve hizmet gruplarının yıllık artış oranının ise yükseldiğine işaret edilen değerlendirmede, temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki yükselişin bir süre daha devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Merkez Bankasının Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesinde, Şubat ayında enerji, işlenmemis gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranının yüzde 4,22'ye, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranının ise yüzde 3,78'e yükseldiği ifade edildi.

Hizmet fiyatlarının Şubat ayında yüzde 0,38 oranında artarken, grup yıllık enflasyonunun yüzde 4,22'ye gerilediğine işaret edilen değerlendirmede, grup enflasyonunun düşük seyrinde lokanta-otel grubu fiyatlarının islenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün etkisiyle yavaşlamasının etkili olduğu kaydedildi. Son dönemde akaryakıt fiyatlarında görülen artışların ulaştırma hizmetleri fiyatlarına yansımaları sürerken, kira yıllık enflasyonunun düşük düzeydeki seyrini koruduğu belirtildi.

Temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın dışında kalan mallar) grubu fiyatlarının Şubat ayında yüzde 0,21 oranında gerilerken, grup yıllık enflasyonu 1,31 puan artarak yüzde 3,31 olduğu ifade edilen değerlendirmeye göre, bu gelişmede, ithalat fiyatlarındaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle artış eğilimini sürdüren dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyatları belirleyici oldu.

Bu dönemde özellikle otomobil fiyatlarındaki yüzde 3,73 oranındaki artış dikkat çekti. Uluslararası pamuk fiyatındaki artışların tekstil ve giyim imalat sanayi fiyatlarına yansımaları, Şubat ayında da sürdü.

Değerlendirmede,''Söz konusu etkilerin yeni sezonda giyim grubu fiyat artışları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtilmelidir'' ifadesi kullanıldı.

-AKARYAKIT FİYATLARI-

Değerlendirmeye göre, Şubat ayında uluslararası petrol fiyatları ve kur gelişmelerinin yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansıması sınırlı da olsa sürdü. Öte yandan, bu dönemde İstanbul ili su tarifelerinde indirim gözlendi. Böylelikle, Şubat ayında enerji grubu fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmedi ve grup yıllık enflasyonu yüzde 6,23 seviyesine geriledi.

Şubat ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla 2,53 puan azalarak yüzde 4,53 seviyesine geriledi. Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişlerin etkisiyle yüzde 4,32 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu kırmızı et fiyatlarındaki azalış ve baz etkisine bağlı olarak yüzde 2,89'a geriledi.

İşlenmiş gıda fiyatları ise ekmek ve tahıl ürünleri ile katı ve sıvı yağ fiyatlarında süregelen artışlar neticesinde yüzde 0,94 oranında artarken bu grubun yıllık enflasyonunda bir değişim gözlenmedi.

Değerlendirmede, ''Buğday ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisinin 1 Mayıs 2011'e kadar geçici olarak kaldırılmasının önümüzdeki kısa dönemde işlenmiş gıda fiyat artışlarını sınırlayacağı tahmin edilmektedir'' denildi.

-ÜRETİCİ FİYATLARI-

Üretici fiyatları Şubat ayında yüzde 1,72 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 10,87 oranı ile sabit seyretti. Tarım fiyatları meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 2,15 oranında yükseldi. Bu dönemde, canlı hayvan fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmezken, pamuk fiyatlarında yüksek oranlı artış (yüzde 8,04) kaydedildi.

Şubat ayında, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki hareketler imalat sanayi fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam etti. İmalat sanayi fiyatları Şubat ayında yüzde 2,32 oranında artarak yükseliş eğilimini sürdürdü. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatları ise yüzde 2 oranında arttı.

Üretici fiyatları gelişmeleri Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına (MIGS) göre üretici fiyatlarındaki yükselişte enerji hariç tüm alt gruplar etkili oldu. Ara malları fiyatları ana metal ile kumaş imalatı fiyat artışlarına bağlı olarak artarken, sermaye malları fiyatları büyük ölçüde metal eşya ile motorlu taşıtlar imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükseldi. Bu dönemde, dayanıklı tüketim malları fiyatları temelde mobilya imalatı fiyatlarındaki artışla yükselmeye devam ederken, dayanıksız tüketim malları fiyatları ise gıda, giyim ve tekstil ürünleri imalatı fiyat gelişmeleri neticesinde yükseldi.