Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

WASHINGTON (A.A) - 04.03.2011 - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Ortadoğu'daki siyasi ayaklanmaların fiyat enflasyonu sarmalı başlatma riskini ortadan kaldırmak gerekirse zengin ülkelerin, stratejik petrol rezervlerini kullanabileceğini söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde dün bir konuşma yapan Geithner, ''küresel ekonomilerin petrol arzında ortaya çıkacak aksaklığı giderecek yeterli rezervlere sahip olduğunu'' belirtti. Geithner, ''Küresel olarak petrol üretiminde önemli oranda atıl kapasite var. Biz ve diğer önemli ekonomiler önemli petrol rezervlerine sahip bulunuyoruz. Gerekli olursa bu rezervler sürekli arz aksaklığının ciddi etkisini azaltmaya yardımcı olmak için seferber edilebilir'' dedi.

ABD yönetiminin Ortadoğu'daki gelişmeleri ve Kuzey Afrika'daki tarihi değişimleri yakından takip ettiğini belirten Geithner, gıda ve petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişin dünyanın birçok bölgesinde fiyatları yukarı iterek güçlüklere yol açtığını, ancak Amerikalıların bu durumdan çok az etkilendiğini ifade etti.

Bazı ülkelerin suni olarak düşük döviz kurlarını diğer ülkelerin aleyhine kendi çıkarları için kullanmamasını sağlamak adına ''döviz kuru politikalarında güçlü kurallar'' üzerinde küresel anlaşmaya varılması çağrısını yineleyen Geithner, ''Sadece Avrupa, Japonya ve ABD gibi büyük ekonomiler değil aynı zamanda gelişmekte olan ekonomilerin Döviz kurlarının piyasada belirlenmesine izin vermesi konusunda geniş bir uzlaşma söz konusu'' diye konuştu.

Geithner, Çin'in para birimi yuanın ''önemli ölçüde değerinin düşük kalmaya devam ettiğini'' ve Çin yönetiminin yuanın hızla değer kazanmasına izin vermede sınırlı ilerleme kaydettiğini bildirdi.

Küresel ekonominin, her ne kadar büyüme hızı istikrarsız ve dengesiz olsa bile üç yıl süren krizden sonra yeniden ayakları üzerinde durmaya başladığını vurgulayan Geithner, Uluslararası Para Fonunun (IMF) bu yıl gelişmekte olan ülkelerin yüzde 6,5, Japonya ve Avrupa'nın ise yüzde 1,5 büyüyeceği tahminlerine dikkati çekti.

Hazine Bakanı Geithner, ABD ekonomisinin ''ivme kazanmaya'' başladığını, enflasyonun yükselme riskinin ''hafif'', ancak işsizlik oranının ''kabul edilemeyecek kadar yüksek'' olduğunu sözlerine ekledi.