Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ANKARA (A.A) - 05.03.2011 - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ham petrol fiyatlarının bu seviyede seyretmesi halinde, Türkiye'nin bu yıl enerji ithalatına 10 milyar dolar ekstra ödeme yapacağını söyledi.

Kanal 24'te Hakan Çelik'in moderatörlüğündeki bir programa konuk olan Bakan Çağlayan, çeşitli konulara ilişkin görüşlerini açıkladı.

Türkiye'nin enerji ithalatı yapan bir ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, ham petrol fiyatlarındaki son artışların Türkiye'yi de olumsuz etkileyeceğini belirtti. Bu durumun dünya ekonomisinde bir durgunluğa sebebiyet vereceğini dile getiren Çağlayan, ''Kriz demesek bile büyümeyi yavaşlatabilir. Gerek Türkiye'nin, gerek dünyanın büyümesini yavaşlatabilir. Geçen yıl petrolü ortalama 75 dolara aldık. Bugün petrolde 110 dolar mertebesine geldik. Böyle devam ederse Türkiye, enerji ithalatına 10 milyar dolar ekstra ödeme yapacak'' dedi.

Libya'nın, 17'inci büyük petrol üreticisi durumunda bulunduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, ancak bu ülkede elde edilen petrolün, sülfürü düşük, kalitesi yüksek petrol olduğunu, Avrupa ve dünyada da tercih edildiğini vurguladı.



-LİBYA SORUNU VE TÜRK MÜTEAHHİTLERİ-



Hükümetleri döneminde Türkiye'nin Kuzey Afrika ve diğer Afrika ülkeleriyle işbirliğini artırdığını, komşu ülkelerle yakın siyasi ve ekonomik ilişkiler kurulduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, 2002 yılında Afrika'ya ihracatın, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 3'ünü oluşturduğunu, bugün bu oranın yüzde 10'a çıktığını bildirdi.

Libya'nın Türk müteahhitlik sektörünün dünyaya açılan kapısı durumunda bulunduğuna işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:

''Orada biz de, Libyalılar da çok büyük deneyimler kazandık. Bazı kötü niyetli firmalardan dolayı ilişkilerde bir zaman oldukça ciddi problemler yaşansa da, hükümetimizin işbaşına gelmesinden sonra ilişkiler düzeldi. Bugün Türkiye, müteahhitlik sektöründe Türk müteahhitlerinin en fazla iş yaptığı 2'inci ülke. Biz, 82 ülkede 180 milyar doların üzerinde taahhüt gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Rusya, 32 milyar dolarla en fazla iş yaptığımız ülke, Libya da, 27 milyar dolarla en fazla iş yaptığımız ikinci ülke.

2002-2010 döneminde Libya'da alınan iş hacmi 20 milyar dolarlar civarında. Bu ülkede 25 bine yakın vatandaşımız var. Libya'ya önemli tutarda inşaat malzemeleri ihracatı da yapılıyor. Libya'ya yıllık ihracatımız 2 milyar dolar. Hem içeride hem dışarıda Döviz kazandırıcı hizmetimiz var. Sayın Başbakanımızla 2009 yılında Libya'ya yapmış olduğumuz seyahatte bu ülkede teminat mektuplarının önündeki engeller de kaldırılmış oldu. Türk müteahhitlerinin alacaklarının tamamı da ödendi.''



-ZARARLARIN TAZMİNİ-



Devlet Bakanı Çağlayan, halen 28 müteahhitlik firmamızın Libya'da 31 taahhüdü bulunduğunu da ifade etti.

Son olaylarda bazı Türk şantiyelerinin yağmalandığını hatırlatan Zafer Çağlayan, buralarda zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bu süreçte, vatandaşların güvenliği için 22 bin 554 kişinin Libya'dan Türkiye'ye getirildiğini kaydeden Çağlayan, Libya'nın normalleşme sürecine girmesinden sonra şu an mola vermiş durumda bulunan Türk müteahhitlerinin tekrar işlerinin başına döneceğini ifade etti.

İşin birkaç boyutu bulunduğunu belirten Çağlayan, ''Libya ile yapılan mukaveleler var. Biz, bunların tamamının tazminini daha sonra kendilerinden isteyeceğiz'' dedi.

Bu ülkede iş yapan müteahhitlerin vergilerinin mücbir sebep kapsamında değerlendirileceğini, Eximbank ve bankalardan alınan kredilerle ilgili de kendilerine kolaylık sağlanacağını anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Eximbank kredileri konusu, Eximbank Yönetim Kuruluna gitti. Bu kredilerin 2 yıla kadar uzatılabileceği, gerekirse firmaların köprü kredilerle destekleneceği açıklandı. Şimdi bunları yönetim kurulu karara bağlayacak.

Müteahhitlerimizin gerek teminat mektubu, gerek vadesi gelmiş, ödenmesi gereken krediler varsa, bunlara ilişkin düzenlemeler de BDDK tarafından yapılacak. Biz, firmaların bu işten en az etkilenmesini sağlayacak tedbirler için çalışıyoruz. Teminat mektuplarında, kredilerde, vergilerde önemli bir geçiş ve onlara nefes imkanı veriyoruz.

Bundan sonra işlerin normalleşmesiyle tüm müteahhitlerimizin Libya'ya dönüş yaparak, aldıkları işlerin çok daha ötesinde iş yapacağını düşünüyorum.''



-AFRİKA'DA HEDEF 50 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT-



Bakan Çağlayan, yeni dönemde Afrika kıtasına da önem vereceklerini söyledi.

Afrika'nın yılda 500 milyar dolar ithalat yapan bir kıta olduğunu kaydeden Çağlayan, Türkiye'nin bu kıtaya ihracatının sadece 10 milyar olduğunu, ancak kendilerinin bunu 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

21 ayda 51 ülkeye 87 dış seyahat gerçekleştirdiğini anlatan Devlet Bakanı Çağlayan, ''Kendimize yeni pazarlar arıyoruz. 34 ayrı masada 73 ülkeyi tek tek analiz ediyoruz. Yeni rotamız Hindistan, Çin, Endonezya, ABD ve Rusya. Hindistan, bizim için dünyada en iyi mal satabileceğimiz bir pazar'' diye konuştu.



-GAZETECİLERİN GÖZALTINA ALINMASI-



Bakan Çağlayan, son günlerde gazetecilerin gözaltına alınması olaylarını değerlendirirken de, şunları söyledi:

''Hukuki süreç devam ediyor. Bir siyasetçi olarak yorum yapmak çok doğru olmamakla birlikte bu işin uzatılmadan bir an önce çözülmesi ve en azından gerekçelerinin ne olduğu, neden olduğuna ilişkin bilgi akışının mutlaka savcılarımız tarafından kamuoyuna yapılmasında fayda var. Bir an önce hukukla ilgili ne olacaksa, bunların bir an önce yapılması herkesin beklentisi. Ama adaletin de kamuoyunu bilgilendirmesi gerekli diye düşünüyorum.''



-2023 HEDEFLERİ VE OTOMOTİV SEKTÖRÜ-



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, programda 2023 hedeflerinden de örnekler verdi.

Çağlayan, 2023'e kadar Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 limanından birine ve binlerce kilometre demiryolu ve hızlı trenlere sahip olacağını, bu süreçte 3 nükleer santrali devreye alacağını ve kendi otomobilini üreteceğini söyledi.

Karsan'ın ürettiği aracın ABD'de dereceye girdiğine dikkati çeken Çağlayan, ''Newyork Belediyesi ister Karsan'ın otomobilini alsın, ister almasın. Ama Karsan, otomobiliyle dünya pazarlarına ve ABD'ye girmiştir. Karsan, bu ülkedeki bir tabuyu yıkmıştır. Görüntü Türk mühendislerinin, firmalarının iyi dizayn yaparlarsa ne kadar başarılı olacağını ortaya koymuştur. Otomotiv sektörü doğru yoldadır, iyi yoldadır'' dedi.

Avrupa'da otomotiv sektörünün maliyetlerinin yükseldiğini belirten Çağlayan, bu tür yatırımların Türkiye'ye kayacağını da savundu.