Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ATİNA (A.A) – 05.03.201 - Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, "Yunanistan'da ekonomik krizin aşılması için içte yapılan değişikliklerin yeterli olmadığını, Avrupa'da da bu konuda büyük değişiklikler yapılması gerektiğini" söyledi.

Papandreu, Atina'da düzenlenen Avrupa Sosyalist Parti Liderleri Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Avrupa'da, sadece Yunanistan için değil tüm ülkeler için ekonomik açıdan kritik bir dönem yaşandığını" belirterek, "krizin aşılması için Avrupa sosyalist partilerine ve liderlerine büyük görevler düştüğünü" kaydetti.

"Yunanistan'daki ekonomik krizin aşılmasına yönelik mücadele ile Avrupa halklarına kalkınma ve refah konusunda yeni beklentiler oluşturulmasını ortak bir dava olarak gördüğünü" ifade eden Papandreu, "Yunanistan'da yapılması gereken büyük değişikliklerle ilgili üzerimizde büyük bir ağırlık var. Ancak, Avrupa'da da büyük değişiklikler olmazsa, burada yapılacak değişikliklerin bir sınırı olduğunu biliyoruz" dedi.

Papandreu, Avrupa ülkelerindeki ekonomik krizle ilgili olarak, "Avrupa'da bu dönemde egemen olan muhafazakar güçleri" suçladığı konuşmasında, "Bu güçlerin, piyasaları kalkınmada vatandaşların refahına katkı sağlayacak bir araç olarak kullanma yerine, bunları ilahlaştırarak, vatandaşların bunlara hizmet etmelerini istediklerini" savundu.

Papandreu şöyle dedi:

"Uluslararası ekonomik krizin aşikar nedenlerini ve boyutlarını dışa açıklamak istemiyorlar. Çok şey söylendi ancak, uluslararası finans sisteminin, gerekli olan kontroller ve şeffaflık içeren yeni bir yapılanmaya gittiğini görmüyoruz. Kar amaçlı spekülasyonlarla ve bizleri kontrol eden, çoğu zaman da hükümetlerin demokratik kararlarına rağmen bir ülkenin geleceğini belirleyen değerlendirme merkezleriyle mücadele edildiğini görmüyoruz. Biz yıkılması gerekenleri söyledik ve farklı çözümler önerdik. Çünkü sadece bütçe uyarlaması yaparak krizle başa çıkamayız."

Avrupalı sosyalistlere, bu konuda ortak mücadele çağrısında bulunan Papandreu, "Avrupa vatandaşlarının endişelerini ve vizyonunu ifade edebilmek için bizlerin daha güçlü olmamız gerekiyor. İşbirliği ve ortak hedefler oluştuğunda bölgemizde ekonomi ve enerji konusundaki krizlerle başa çıkabiliriz" diye konuştu.