Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

EREĞLİ (A.A) - 06.03.2011 - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, ''2030 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi Türkiye olacak, buna inanıyor ve bu hedefi yakalamak için çabalıyoruz'' dedi.

Salih Kapusuz, Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Keleşler Park Otel'de düzenlenen ''Türkiye Buluşmaları'' toplantısında yaptığı konuşmada, büyük düşünmeyi vizyon edinen geleceğin partisi olarak 12 yıllık dönemi planlamaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de 1983'te yapılan ihracatın bir yılda 5 milyar dolar civarında, bu ay gerçekleştirilenin ise 10 milyar dolar olduğunu belirten Kapusuz, şöyle devam etti:

''Biz hükümeti teslim aldığımızda 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2010 itibarıyla 114 milyar dolardır. Kriz öncesinde 140 milyar dolara çıkmıştık. Türkiye için geleceğin partisi, geleceğin programlarını yapmakta sorumlu hisseden yönetimler olarak 2030 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi Türkiye olacak, buna inanıyor ve bu hedefi yakalamak için çabalıyoruz. Bugün yatırım yapmak isteyenlere tavsiye edilen ülke Türkiye, il de İstanbul'dur. Milli gelirimiz 8 yıl öncesinde 230 milyar dolardı, şimdi 750 milyar dolardır.

Bir gazetede yabancıların 50 yıllık projeksiyonunu gördüğünü bildiren Kapusuz, ''O projeksiyonları 50'şer yıllık yaptıkları için ilk 10'da Türkiye var, 9. sıraya koymuşlar, 10. sırada Japonya. Bizim projeksiyonumuzda bu yok, ama batılılar bunu yapmış. Türkiye, büyük noktalara gidecekse, üretip tüketmekle gidemezsiniz. 'Hasan üretecek, Hans'a satacaksınız'' diye konuştu.



-İŞSİZLİK VE ENFLASYON-



Hedef olarak yıllar itibarıyla yüzde 3 ile 5 bandında işsizliği hedef olarak düşündüklerini kaydeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kapusuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu da dünyanın başarılı ve gelişmiş ülkelerdeki sonuçtur. Normal sıhhatli ülkelerde yüzde 5 mertebesinde işsizlik makul görülüyor. Ülkemizde şu anda işsizlik yüzde 10.5'tir. 38 yıl var ki tek haneli enflasyon görülmedi, bu çok uzun süredir. Enflasyon sabit, dar gelirliyi, fakir fukarayı ezen hastalıktır. Yüzde 32'lerdeki enflasyon yüzde 4'lere düştü. Bizim aldığımızda en düşük faiz yüzde 59'du, milli gelirin yüzde 25'i faize gidiyordu. Şimdi yüzde 17'si gidiyor. Bütün bu yapılanlar bizi şu sonuca getirdi. Artık değişen dünyada yeni bir anlayışa, zihniyete ihtiyaç var. Ama ticaret, sanayi ve vatandaştaki bu gelişme bürokraside var, özellikle yargıda yok.''



-MUHALEFET PROBLEMİ-



Türkiye'nin probleminin, muhalefet problemi olduğunu vurgulayan Kapusuz, şunları söyledi:

''Ülkede muhalefet boşluğu var. Türkiye'nin muhalefete de ihtiyacı var, düşmanlık yapan hakaret eden değil, rekabet eden muhalefet istiyoruz. Biz şuna inanarak diyoruz ki Türkiye'nin ortak aklı, vicdanı ülkenin çıkış yolunu ortaya koyuyor. Yapıcı olunur katkı verilirse, bu ülkenin gideceği çok ileri mesafeler söz konusu. Seçimlerden sonra yeni bir anayasa yapacağız. Bu anayasanın, milletin seviyesine, çağdaş anlamda ülkenin geleceğine ışık tutan anayasa olması lazım. Bunu yapmak için de Türkiye'nin çok güçlü parlamentoya ihtiyaç var. Çünkü şu andaki anayasa yamalı bohça, bunun mutlaka yapılması lazım.''



-TERÖRLE MÜCADELE-



''Biz dünyanın en büyük ordularından birine bakıyoruz'' diyen Kapusuz, şunları kaydetti:

''Yaklaşık 1 milyona yakın ordumuz var. 30 yıldır, terör ve bölücülükle mücadele ediyoruz. Bu mücadelede büyük manevi kayıplarımız oldu, maddi kayıp ise 300 milyar dolardır. Böyle bir bela, musibet kendiliğinden ortaya çıkmış sonuç değildir, birileri teşvik, tahrik ediyor, destek veriyor. Bunun arkasında 28 devlet var. Son 30 yılda silaha verilen para 300 milyar avrodur, sadece bunun komisyonu 30 milyar avrodur. Türk ordusunun piyade silahı kendisine ait değildi. Bu iktidar geldi, savunma sanayine talimatlar verdi. İlk kez piyade tüfeğini üretmeye başladık, tankını seri olarak üretmeye başlıyoruz. İlk savunma olarak yaptığımız işlerden birisi harp gemimizi yaptık, tamamı bize ait. 8 yılda 20 milyar dolar modernizasyon projeleri ile ilgili harcamalar oldu. Geçmişte bunu ABD ve İsrail'e yaptırmışız. Ama 8 yılda 20 milyar doların yüzde 90'ını biz yapmışız. Dünyada 100 büyük savunma şirketinin içerisinde savunma sanayimiz ilk kez yer aldı. İnsansız hava uçağını dünyada 3 ülke yapıyor, İsrail, ABD ve Türkiye. Biz İtalya ile birlikte atak helikopterlerin 2013'te seri üretimine başlayacağız. 'Göktürk' diye bir uydu yaptık, ama İsrailliler engellemek istiyor.''