Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

KAYSERİ (A.A) - 05.03.2011 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, istihdam üretmenin yolunun devletin daha fazla fabrika yapmasından değil, fabrika yapacakların önünü açmasından geçtiğini söyledi.

Şimşek, 2. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumunun kapanış toplantısına katılmak için geldiği Kayseri'de sektör temsilcileriyle birlikte Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde yemek yedi.

Bakan Şimşek burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birinin ara eleman ihtiyacı olduğunu belirterek, bir yandan 3 milyon işsiz bulunduğunu, diğer taraftan da ara eleman bulmakta sıkıntı çeken sanayiciler olduğunu ifade etti.

Konunun çözümü için kısa vadede aktif iş gücü politikaları çerçevesinde mesleği olmayan işsiz gençlere yönelik kurslar açılmasına katkı sunduklarını, geçen yıl 187 bin kişinin bu kurslardan yararlandığını anımsatan Şimşek, sanayicilere de bu gençleri istihdam etmeleri için bir takım kolaylıklar getirdiklerini anlattı.

Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

''Türkiye'nin rekabet gücünü artırmalıyız. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için ülkenin tüm kaynaklarını harekete geçiriyoruz. Petrol kuyumuz yok denecek kadar az, doğalgazın yüzde 99'unu ithal ediyoruz. Bu memleketin güneşini, suyunu, rüzgarını, jeotermal kaynaklarını enerjiye dönüştürmek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Nükleer enerji konusunda da yoğun çaba var. Bunların hepsi orta ve uzun vadeli adımlar ama bunların bir kısmı hayata geçmiş durumda.''



-SANAYİCİLERE UCUZ ELEKTRİK-



Sanayi tesislerine daha uygun fiyatla enerji verilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, ''Türkiye'nin, oradan buradan borçlanarak bir şeyleri sübvanse verme dönemi geride kaldı. Ama şu yapılabilir, elektriğin değişik kullanıcıları var. Sanayiciye biraz daha düşük tarifeyle, ötekilere biraz daha yüksek tarifeyle bu denge sağlanabilir. Bu konuda da önümüzdeki dönemde belki de bir çalışma yapmamız gerekebilir. Çünkü istihdam üretmenin yolu, devletin daha fazla fabrika yapması değil, fabrika yapacakların önünü açmaktan geçiyor'' dedi.



-DUBLE YOLLARDAN YILDA 4,8 MİLYAR LİRA TASARRUF-



Rekabet gücünü artırmada altyapının da önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin altyapısında büyük bir iyileşme olduğunu, bugün vatandaşların ve malların yüzde 95'inin karayollarıyla taşındığını söyledi. Şimşek, karayollarında ana arterlerin hepsinin çok şeritli yol haline geldiğini anlattı.

Şimşek, ''Biz geldiğimizde 2012 sonuna kadar 15 bin kilometre söz vermiştik. 2011'in başında bunu başardık. 2023'e kadar bir 15 bin kilometre daha yapmayı düşünüyoruz. Böylece memleketin bütün illeri, bütün yolları en azından ana yolları çok şeritli olacak. Yollara 35 milyar lira harcadık ama Türkiye'nin bu yollar sayesinde yıllık tasarrufu 4,8 milyar liradır. Bu yolların hepsini önümüzdeki orta vadede sıcak asfalt yapacağız'' diye konuştu.



-ARGE YATIRIMLARI ARTACAK-



Rekabet gücünü artırmanın bir yolunun da ARGE olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

''ARGE harcamaları, 2002 yılında milli gelire oran olarak yüzde 0,45'ti. Yarım puan bile değildi. Batının gelişmiş ülkelerinde ortalama yüzde 2 civarında. Şimdi biz milli geliri dolar cinsinden üçe katladık, 230 milyar dolardan 750 milyar dolara çıktık. Ama ARGE harcamalarını milli gelire oran olarak da ikiye katladık. Yüzde 1'e doğru geldik. 2023 yılında ARGE harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye birçok avantajlar elde etti. 2002'de Türkiye'nin savunma sanayi ihtiyacının sadece yüzde 25'i Türkiye'den tedarik ediliyordu. Şimdi yüzde 50'ye çıktık.''

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Bakan Şimşek'e işlemeli vazo hediye etti.

Yemeğe, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Vali Mevlüt Bilici de katıldı.