Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 05.03.2011 - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'daki durumun daha da kötüleşmesinden kaçınılması, iç çatışmaları mümkün olduğunca azaltıcı bir yolun benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Ortaköy Feriye Lokantasında ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, toplantının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Libya'ya yönelik ne gibi uygulamalar, ne gibi çalışmalar yapılıyor. Libya'ya müdahale konusunda neler düşünüyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, Libya krizini çok yakından takip ettiklerini, birçok aşamada bu krizin insan kayıplarına yol açmadan, Libya'nın siyasi bütünlüğünü koruyacak, Libya'daki halkın taleplerini karşılayacak şekilde çözülmesi gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Bu çerçevede büyük bir tahliye hareketi yaptıklarını, şu ana kadar 22 bin 800 Türk ve 4 bin 800 yabancının Libya'dan tahliye edildiğini anlatan Davutoğlu, 4 bin 800 yabancının 65 farklı ülkenin vatandaşı olduğunu vurguladı.



-''LİBYA HALKININ TALEPLERİ ÖNEMLİ''-



Ayrıca Mısır'a bir gemi ve bir firkateyn tahsis ettiklerini kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Bunları, Mısır vatandaşlarının Libya'dan çıkışları ve Mısır'a salimen ulaşmaları için tahsis ettik. İkinci aşamada, insani yardım boyutuna ağırlık veriyoruz. Çok kapsamlı bir insani yardım projesini devreye soktuk. Yarından itibaren Bingazi'ye bu yardımların ulaşması için harekete geçmiş olacağız. Gerek Tunus, gerekse Mısır'a yaptığımız ziyaretlerde bu konuları görüştük. Libya halkının güvenliğini temin edecek hususların adımları hep beraber çok dikkatlice düşünerek atılmalı ve uluslararası meşruiyet içinde gerekli tedbirler alınmalı. Burada Libya halkının talepleri önemli. Libya'dan gelecek taleplere göre, bu çalışmaların sürdürülmesi gerekiyor. Libya'daki durumun daha da kötüleşmesinden kaçınılması lazım. Libya'daki iç çatışmaları mümkün olduğunca azaltıcı bir yol benimsemek lazım.''

Bu çerçevede atılacak adımları, müttefik ve komşu ülkelerle değerlendirdiklerini vurgulayan Davutoğlu, ''Gerçekten buna ihtiyaç hissedilirse, Libya halkından talep gelmesi halinde ve Libya halkının iradesiyle uygulanabilecek, BM kararıyla uygulanabilecek hususlar. Dolayısıyla Libya halkının iradesiyle atılacak adımlara önem veriyoruz, NATO ya da BM'yle...'' diye konuştu.



-İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI FRATTİNİ-



İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de dün insani yardım için bir geminin Tunus ile Libya arasındaki bölgeye doğru yola çıktığını belirtti.

Frattini, Mısırlı bir grubun tahliyesini tamamladıklarını, aynı zamanda Malililerden oluşan grubun kendi ülkelerine gönderilmeleri konusunda destek istediğini, bunu da şu anda gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Bu bölgelerle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini, Libya'dan ülkelerine dönmek isteyen insanlara da yardımcı olduklarını dile getiren Frattini, şöyle devam etti:

''Bunun dışında bir yardım kampında da hazır bulunuyoruz. BM tarafından savunmacılar için oluşturulan kampta tıbbi destek ekibimiz de bulunmakta. Tunus'ta da desteklerimizi sürdürüyoruz. Bu yerlere gıda, içilebilir su ve elektrik üretmek için cihazlar götürülecek. Ayrıca Bingazi bölgesindeki hastaneler için de cihazlar götürüyoruz. Kuşkusuz yine bu yönde devam edeceğiz. İtalya, Libya konusunda her türlü müeyyideye de iştirak edeceğini açıkladı. BM ya da AB düzeyinde karar verildiği takdirde destek vereceğiz. Şu ana kadar uyguladığımız yaptırımlar kişilere yöneliktir. Kurumlara yönelik olmayan müeyyidelerdir. Kuşkusuz başka türlü yaptırımlara da hazırız. Bunların tartışmaları sürmekte. Uluslararası örgütlerin karar alması gerekir. NATO ve Güvenlik Konseyi gibi...''

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Libya ile ilgili her konuyu değerlendirdiklerini, Libya konusunda atılacak adımlara BM'nin karar vermesi gerektiğini belirterek, ''Bosna Hersek'te uygulanmıştı mesela. Bunun için komşu ülkelerin desteği gerekiyor'' dedi.