27 ülkeden gelen iş adamları İstanbul'da
TOBB'un ev sahipliğinde İstanbul'da buluşan CACCI mensubu iş adamları, Türkiye ve Asya-Pasifil ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunu görüşecek
Dünya ekonomisinin yüzde 22'sini temsil eden Asya Pasifik Bölgesi'ndeki ülkelerin ticaret ve sanayi odalarının oluşturduğu Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonunun (CACCI) 25. İş Zirvesi bugün İstanbul'da başlıyor.
TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, zirve dolayısıyla 150 yabancı işadamının Türkiye'ye geldiği, yurt içinden katılımlarla birlikte 300'ü aşkın işadamının TOBB'un ev sahipliğinde karşılıklı görüşmelerde bulunacağı belirtildi.
Açıklamaya göre, yaklaşık 27 ülkeden 3 milyon şirketi temsil eden CACCI üyelerinin, Asya Pasifik ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğini de masaya yatıracaklar.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart Salı günü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CACCI Başkanı Benedicto Yujuico ve kadın girişimcilerle birlikte İMKB'de açılış gongunu çalacak ve aynı gün zirvede 'Asya İş Dünyası: Dünya Ekonomik Dengesi Kayarken Önceliklerin Yeniden Belirlenmesi' başlıklı oturumda onur konuğu olarak katılımcılara hitap edecek.
Zirve dolayısıyla CACCI'ye mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son ekonomik yavaşlamanın ardından küresel ekonominin güç dengesinin batıdan doğuya doğru kaydığına işaret ederek, Asya Pasifik ülkeleri olmadan küresel ekonomide sürdürülebilir büyümenin sağlanamayacağını vurguladı.
Gül'ün mesajında, ''Küresel ekonomi için Asya-Pasifik Bölgesi'nin büyüyen önemini dikkate alıyor, bundan herkesin kazanacağı sinerji yaratmak için çalışıyoruz. Bölgeyle karşılıklı ziyaretlerimizi bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Ancak bölge ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler olması gereken düzeyden çok uzaktadır'' dediği kaydedildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da, küresel ekonomik krizin sadece dünya ekonomisinde değil uluslararası karar alma mekanizmalarında da önemli değişikliklere neden olduğu ve bölgesel işbirliklerinin önemine dikkat çektiği belirtilerek, bu işbirlikleriyle hem küresel siyasetteki güç kayması nedeniyle meydana gelen tehditlerin üstesinden gelinebileceğini, hem de ekonomik fırsatlardan yararlanılabileceğini vurguladığına yer verildi.
Hisarcıklıoğlu, ''Dünya nüfusunun yüzde 40'ını temsil eden CACCI üyelerini stratejik ortak olarak kabul ediyoruz. Bizim vizyonumuz Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki iş dünyasıyla Türk iş alemi arasında güçlü ve kalıcı ekonomik entegrasyon sağlamaktır'' dedi.
Yarın yapılacak CACCİ İş Zirvesi'nde tekstil ve konfeksiyon sanayi, kimya sanayi, turizm, teknoloji, KOBİ'lerin geleceği ile kadın ve genç girişimcilerin projeleri değerlendirilecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise işadamlarına çevre ülkelerdeki değişimi de kapsayan bir dış politika ufuk turu yapacak.
Resmi açılışı 8 Mart 2011 Salı günü olacak CACCİ İş Zirvesi'nin onur konuğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olacak. Salı günü paralel düzenlenecek dört oturumda, ''Asya İş Dünyası'nda: Dünya Ekonomik Dengesi Kayarken Önceliklerin Yeniden Belirlenmesi'' masaya yatırılacak.
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın moderatörlüğünde CEO Forumu da yapılacak. Burada öncü nitelikte girişimlerde bulunan seçilmiş iş dünyası liderlerine, kendi hikâyelerini ve geçen iki yıldaki sıkıntıların atlatılması için işletmelerin benimsemesi gereken stratejiler konusundaki bakış açılarını paylaşacaklar. Bu oturumda CACCİ'nin Başkan Yardımcısı Tariq Sayeed, OECD Girişimcilik, KOBİ'ler ve Yerel Kalkınma Merkezi Direktörü Dr. Sergio Arzeni, Sony Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı Mohsen Noohi ve Mondi'nin Başkanı K. K. Modi konuşmacı olacak.
Zirvede alınan kararlar 9 Mart Çarşamba günü basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulacak.