Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsalarındaki düşüş ve petrol fiyatlarının 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının üzerine yatırımcılar güvenli varlıklara yöneldi; Yen, 16 büyük para biriminin hepsine karşı değer kazandı. Euro/Dolar paritesi ise 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkması beklenen yatırımcı güveni verilerinin öncesinde 4 ayın zirvesine çıktı.

Japon şirketlerinin, denizaşırı ülkelerdeki kazançlarını mali yıl bitmeden ülkelerine geri getirmesi ve Yen alımı yapacağı tahmin ediliyor. Tokyo'daki Nomura Trust&Banking Co.'nun yöneticilerinden Hideki Amikura, Yen'deki değerlenmede geri dönüş faktörünün de büyük etkisi olmuş olabileceğini belirtti.

Yen, Dolar karşısında 82.32'den 82.16'ya yükseldi. Yen, Euro karşısında da yüzde 0.3 artışla 114.80'den işlem gördü. Euro/Dolar paritesi ise 4 Mart'taki 4 aylık zirvesinin ardından bugün 1.3987'den 1.3977'ye gevşedi.

UBS AG'nin bugün müşterilerine yolladığı raporda, özellikle Japon sigorta şirketlerinde görülen Yen'e geri dönüşün, Doları aşağı çekebileceğine yer verildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Ham petrolün ise varili New York'ta 106.32 dolarla, 2008 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.