Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu'da artan gerginliğin petrol fiyatlarında yükselişe neden olması ve Çin'in enflasyonu durduracağı yönünde taahhütte bulunması sonrası, Avrupa ve Asya hisse senetleri düşerken, ABD endeks vadelileri de aşağı yönde hareket etti.

Inmarsat Plc hisseleri, şirketin dördüncü çeyrek satışlarının tahminleri yakalayamaması sonrası yüzde 13 düştü. Dünyanın en büyük üçüncü mücevher şirketi Bulgari SpA, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA'nın şirketi 3.7 milyar euro (5.2 milyar dolar) bedelle satın alma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte yüzde 61 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:16'da, yüzde 0.2 düşerek 281.26 puana indi. Endeks geçen hafta, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin faiz oranlarında yükselişe gidilebileceğini açıklaması ve Ortadoğu'daki olaylara ilişkin endişelerin artması sonucu düşüş göstermişti. Mart  vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) kontratı bugün yüzde 0.2 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1'lik bir kayıp yaşadı.

London Capital Group traderı Jonathan Sudaria, "Ortadoğu'da rtmakta olan tansiyon petrol fiyatlarını yükseltiyor ve küresel ekonomik toparlanmaya yönelik şüpheleri artırıyor" dedi.

Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi Libya'da çatışmaların yoğunlaşması, petrol fiyatlarının son 29 ayın en yüksek seviyesine çıkmasını sağladı. Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler, petrol ihraç liman şehri ras Lanuf'tan ülkenin batısındaki Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte'ye doğru ilerlemek isteyen isyancı güçleri durdurmak için ateşli silah ve helikopter ateşi kullandı. Çatışmalar, isyancıların Libya kıyı şeridini kullanarak Trablus'a doğru ilerlemeye çalışması ile birlikte daha da şiddetlendi ve hükümete bağlı kuvvetler, isyancıların elinde bulunan ve başkente 90 mil uzaklıktaki Misurata ve batıdaki Zawiyah kentlerini geri almak için güç kullanımını artırdı.