Petrol ve Avrupa'daki borç krizi, piyasaların radarında
-
Artmaya devam eden petrol fiyatları ve yükselen borçlu ülke faizleri kısa vadeli fiyatlamalar için gösterge olmaya devam ediyor
Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar kısa vadeli yatırımcı davranışını yönetmeye devam ediyor. Libya’dan gelmeye devam eden dedikodular petrol fiyatlarında 1-2 Dolarlık harekete sebep oldukça, riskli varlıklarda da dalgalanmalar oluşuyor. Diğer yandan 100 Doların üstünde kalınan her gün hem petrolün yukarı yönlü hareketine daha fazla destek oluyor hem de hisseler üstünde bir rsik primi oluşması ihtimalini artırıyor.
Dün gün içinde 103.30 seviyesine çekilen varil başına petrol fiyatları piyasalarda iyimserliğe sebep olurken riskli varlıklara alım geldi. Günün devamında OPEC’in arz sıkıntısını kontrol etmek için üretim artışına gidebileceği haberleri etkili olurken birlikten gelen açıklamada henüz toplantı yapılması konusunda bir karar olmadığı duyuruldu. Piyasalar bu cepheden gelecek haberlere odaklanmış durumda olacak.
Dün bankacılık hisselerine gelen alış petroldeki kısa vadeli iyimserlikle birleşince ABD borsaları günü yükselişle kapattı. S&P 500 Endeksi günü 1.321 puandan ve % 0.89 yükselerek kapattı. ABD Bankacılık Endeksi ise günü % 2.78 yükselerek tamamladı. Sabah saatlerinde ABD kapanışından kalan olumlu hava ve Japonya’da beklenenden iyi gelen makine siparişleri verisiyle Asya borsaları genel olarak alıcılı bir görüntü çiziyorlar. Japonya Nikkei 225 Endeksi günü % 0.61 yükselerek kapattı. Avrupa’daki borç krizinin derinleşmesi ihtimali ise gelen alışları bir miktar sınırlamış görünüyor. 10 Asya para biriminin Dolar’a karşı birleştirilmesinden oluşan ADXY Endeksi şu sıralar % 0.06 aşağıda. Risk iştahındaki sınırlı artış güvenli liman olarak görülen Japon bonolarına da satış getirmiş durumda.
Çevre ülkelerde faizlerin yükseliyor olması sebebiyle Avrupa seansı esen olumlu havayı iskontolomak zorunda kalabilir. Dolar Endeksi’nde kritik bir desteğe gelinmiş olması sebebiyle ve borç krizinin ayak seslerinin duyuluyor olması nedeniyle faiz artış beklentisine rağmen Euro / Dolar paritesi 1.39 sınırının altında işlem görüyor. Paritedeki gerginlik Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki gelişen ülke para birimlerine de yansıyor. Sabah saatlerinde göstergeler genel olarak Dolar’a karşı % 0.20 düşüş yönünde.
Yurtiçi piyasada gösterge tahvil faizinin % 9.11 bileşikten kapanış yapması bono yatırımcılarının radarında. Kredi hacmindeki büyümenin devam etmesi ile Merkez Bankası’nın sıkılaştırma tedbirlerini artırabileceği beklentisi, global enflasyon endişeleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında küresel benzerlerini takip eden tahvil faizleri yükselmeye devam ediyor. Diğer yandan dünkü olumlu hava ile beraber şirket bonolarında ve Eurobondlar’da alımlar görüldü. Dolar / TL 1.59 altında işlem görürken Sepet Kur Asya seansında 1.90’ın altına gelmiş durumda. İMKB 100’de teknik görünüm zayıf kalmaya devam ederken dipten gelen alışların hedefi 62.834 seviyesinden geçen 200 günlük ortalama, bu bölgenin direnç olarak çalışması beklenirken 60.400 destek olarak izleniyor.
Günün devamında önemli veriler bulunmazken tahvil faizleri yükselmeye devam eden Portekiz’in 1 milyar Euro’luk ihalesi izlenecek (12:30). Petrol fiyatları ve Ortadoğu – Kuzey Afrika (MENA) bölgesinden gelecek haberler de piyasanın radarında olacak.
Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü