Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 09.03.2011 - Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM endeksine göre, Ocak ayı ciro endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük artış gösterdi.

Yenilenen AVM endeksinde artık ciro ve cirosu alınan alanlar 6 kategoride değerlendirilmeye başlandı. Buna göre 2010 yılı başından itibaren endeks verileri giyim/aksesuar, ayakkabı/çanta, hipermarket/süpermarket/şarküteri, yiyecek/içecek, teknoloji market/elektrikli eşyalar ve diğer (AVM içerisindeki diğer mağazalar) olarak kategorize edildi.

Ocak 2011'deki ciro değerleri, Ocak 2010'a göre, giyim ve aksesuar kategorisinde yüzde 14, ayakkabı ve çanta kategorisinde yüzde 15, AVM'lerde yiyecek içecek kategorisinde yüzde 15, teknoloji market ve elektrikli eşyalar kategorisinde yüzde 17, hipermarket, süpermarket ve şarküteri kategorisinde yüzde 2 arttı. AVM çerisindeki diğer mağazaların ciroları yüzde 8 yükseldi.

6 kategoride geçen yılın Ocak ayına göre artış yaşanırken, 2010 ocak ayında 100 olan genel ciro endeksi bu yılın ocak ayında yüzde 13 artarak 113 puan olarak gerçekleşti.

Yarıyıl tatili başlangıcının Ocak ayının son haftasonuna denk gelmesi, AVM'lerdeki ziyaret sayısını etkiledi. Aralık 2010'a göre AVM ziyaretçi endeksi yüzde 2'lik artışla 97'den 99 puana ulaştı. Geçen yılın Ocak ayına göre ziyaretçi endeksinde yüzde 1'lik gerileme oldu.