KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Libya'daki şiddet olaylarının, 1955 yılından bu yana görülen en büyük hisse senedi rallisinin, enerji fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte, üçüncü yılında da devam edebileceği yolundaki iyimserliği olumsuz yönde etkilemesi sonrası düştü. Bu düşüşle birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, son dört günde üçüncü düşüşünü yaşıyor.

Caterpillar Inc. ve DuPont Co. hisseleri en az yüzde 0.9'luk kayıplar yaşadı ve en büyük ABD şirketlerinin hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Finisar Corp. hisseleri, kar tahmininin beklentileri karşılayamaması nedeniyle yüzde 37 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:35'te, yüzde 0.2 düşerek 1,318.62 puana geriledi. Dow Jones Endeksi ise 15.36 puan ya da yüzde 0.1 düşerek 12,199.02 puana geriledi.

Charles Schwab Corp.'un İngiltere'deki müşterilerini yöneten Kully Samra, "Hisse senetlerindeki genel trend, enflasyona yönelik endişelerin artmasına, borç sorunlarına, küresel anlaşmazlıklara, yükselen faizlere ve petrol fiyatlarına karşın daha da yükselmeye devam ediyor" dedi ve "Bazıları bu faktörleri, genel tabloyu olumsuz olarak göstermek için kullanırken, biz iyimser kalmaya devam ediyoruz ve bu artan 'endişe duvarı'nın aslında boğa hareketinin devam etmesine yardımcı olacağına inanıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

ABD hisse senetleri dün, petrol fiyatlarının son 29 ayın zirvesinden gevşemesi ile birlikte değer kazandı ve iki günlük düşüşüne son verdi. S&P 500 Endeksi, Libya ve Ortadoğu'daki gerginlikten dolayı petrol fiyatlarında görülen artışlar nedeniyle, 18 Şubat'ta gördüğü bu yılın en yüksek seviyesinden yüzde 1.6 düştü. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi olan S&P 500 halen, hükümetlerin ve merkez bankalarının ekonomide toparlanma sağlayabilmek için sisteme 12 trilyon dolardan daha fazla para pompalamalarının etkisi ile,  son iki yılda yüzde 95 yükseliş göstermiş durumda.

Advertisement