Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Satışlarının yarısını Ortadoğu'da gerçekleştiren Japon şirketi Chiyoda Corp., Nikkei 225 Endeksi'ndeki düşüşe öncülük etti. Toyota Motor Corp. ise yüzde 1.7 değer kaybetti. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton, bakır vadelilerindeki düşüşün ardından yüzde 3 geriledi. Güney Kore'nin en büyük şirketi Samsung Electronics Co. da ülkenin merkez bankasının faizleri artırmasıyla birlikte yüzde 2.7 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 136.43 puana geriledi ve 24 Şubat'taki kapanışından bu yana en düşük seviyesine yöneldi. Endeks, geçtiğimiz hafta Güney Kore ve ABD'den gelen olumlu ekonomik verilerin, Ortadoğu'daki krize ilişkin endişeleri gölgelemesiyle yüzde 1.9 değerlenmişti.

Libya'daki durumun piyasalar için önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Tokyo'daki Chuo Mitsui Asset Management Co.'nun genel müdürü Naoteru Teraoka, bu gerginliğin Suudi Arabistan'a sıçrayıp sıçramayacağının bilinmediğini belirtti.

Japon Nikkei 225 Endeksi, ülkenin dördüncü çeyrekte yüzde 1.3 daraldığının açıklanması üzerine yüzde 1.5 değer kaybetti.