Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Çinde ihracat büyümesinin yavaşlaması ve Moody's'in İspanya'nın kredi notunun düşürmesinin, küresel ekonomik toparlanmanın yavaşlayabileceği şeklindeki endişeleri artırması sonrası düştü.

General Dynamics Corp., denizaltı kontratının iptalini engellemeye çalışması ile birlikte yüzde 0.9 düştü. Hewlett-Packard Co. hisseleri yüzde 1 değer kaybetti. Çin dışında en büyük nadir metal stokunu elinde bulunduran Molycorp Inc., zararının azalmasının ardından % 3.8 değer kazandı.

Mart vadeli Standard & Poor's 500 kontratı, Londra saati ile 11:08'de, yüzde 0.5 düşerek 1,308.7 puana düştü. Dow Jones kontratı yüzde 0.4 düşüşle 12,128 puana inerken, Nasdaq-100 vadeli kontratı % 0.6 kayıpla 2,297.5 puana geldi.

S&P 500 Endeksi, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki rejim karşıtı gösteriler sonucu petrol fiyatlarının yükselmesi ile birlikte, 18 Şubat2ta gördüğü bu yılın zirvesinden % 1.7 düştü.

Çin, ihracatının Kasım 2009'dan bu yana en yavaş büyümesini göstermesinin de etkisiyle, beklenmedik bir şekilde, 7.3 milyar dolar dış ticaret açığı verdi. Bu miktar son yedi yılın en büyük çaplı ticaret açığını işaret ediyor.

Almanya'da da ihracat, iki aylık yükselişin ardından, ocak ayında, beklenmedik bir şeklide düştü.

Moody's, bankalara desteğin maliyetinin hükümetin tahminlerini aşacağı öngörüsüyle, İspanya'nın kredi notunu Aa2'ye düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşu, ayrıca, İspanya için not görünümünü negatif olarak açıkladı.