KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Japonya'da 8,9 ile şimdiye kadar kaydedilenler arasında rekor büyüklükte gerçekleşen deprem ve Çin'de enflasyonun hızlanması ile birlikte düşük açıldı. Bu düşüşlerle birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, haftalık kaybını genişletti.

Cirosunun % 76'sını Japonya'dan elde eden sigorta şirketi Aflac Inc.'nin hisseleri yüzde 2.4 düşerken, XL Group Plc, MetLife Inc. ve Hartford Financial Services Group Inc. hisseleri yüzde 1.5'in üzerinde kayıplar yaşadı. Petrol fiyatlarının % 2.3 ile 4 Ocak'tan bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından, Chesapeake Energy Corp. gibi enerji şirketleri S&P 500 Endeksi dahilinde en hızlı düşüş gösteren grup oldu ve enerji grubu yüzde 0.9 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:35'te, yüzde 0.1 düşerek 1,294.32 puana indi. ABD hisselerinin gösterge endeksi olan S&P 500, dün işsizlik başvurularının artması, dış ticaret açığının büyümesi ve Çin'de ihracat büyümesinin yavaşlaması sonrası gösterdiği gerilemeyle birlikte bu hafta için yüzde 2'lik kayıp yaşadı. Dow Jones Endeksi ise 22.44 puan ya da yüzde 0.2 aşağıda 11,932.17 puan seviyesindeydi.

Paris merkezli Ofi Patrimoine'den fon yöteicisi Jacques Porta, "Japonya'da hasarın boyutu çok büyük" dedi ve "Bu, diğer kötü haberlere eklenen başka bir kötü haber. Çin'de, hükümetin enflasyonu kontrol altına aldığını görene kadar belirsizlik ortadan kalkmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Dünya borsaları, Japonya'da deprem sonrası 7 metrelik tsunami oluştuğunun duyulmasının ardından satışlarla karşılaştı. Tokyo Electric Power Co. nükleer reaktörü yakınlarında yaşayanlar, olası radyasyon sızıntısı tehlikesine bağlı olarak, bölgeden tahliye edildi.

Advertisement