Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD endeks vadelileri, Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın, depremden hasar gören nükleer enerji tesisinde radyasyon sızıntısı riskinin arttığını açıklaması sonrası hızlı bir düşüş gösterdi.

Hindistan'a nükleer reaktör inşa etme görüşmelerini sürdüren General Electric Co.,  New York Borsaı açılmadan önceki işlemlerde yüzde 7.9 düştü. ABD'de en büyük nükleer enerji tesisleri sahibi Exelaon Corp.'un hisseleri yüzde 2.8 değer kaybetti. ABD'nin en büyük petrol üreticisi Exxon Mobil Corp., Japonya depreminin talebi düşüreceği beklentisi ile petrol fiyatlarında görülen düşüşün ardından yüzde 2.3 düştü.

Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) kontratı, New York saati ile 06:35'te, yüzde 2.8 düşerek 1,255 puana indi. Dow Jones vadeli kontratı yüzde 2.4 düşüşle 11,645 puana inerken, Nasdaq-100 kontratı % 2.9 kayıpla 2,224 puana geriledi.

Jersey'deki Ashburton Ltd.'den fon yöneticisi Nick Skiming, "Endişe, Tüketici Güveni ve ekonomik toparlanma üzerindeki etkilerden kaynaklanıyor" dedi ve "Geriye yaslanıp ortalığın durulmasını bekleyeceğiz. Bu düşüşlerde alım yapar mısınız? Şimdi değil ama muhtemelen bir ya da iki gün içinde" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Tokto Electric Power Co.'nun Fukushima Dai-Ichi nükleer tesisinde iki patlama daha olması ve yangın çıkmasının ardından, Nikkei 225 Endeksi bugün yüzde 11 düştü ve 1987'den bu yana en büyük çaplı iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Başbakan Kan, televizyondan halka seslendiği konuşmasında, nükleer tesisin 30 kilometre yakınında yaşayan vatandaşların evlerinden çıkmamamalarını istedi.