Endeksler kritik seviyelerde
Yaşanan gelişmelerin yatırımcıları satışa yöneltmesinin birçok endeksi kritik seviyelere getirdiği gözleniyor
Önce petrol fiyatlarının Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki (MENA) gelişmelerin ardından yükselmesi ve enflasyon tehdidi yaratması risk piyasalarını aşağı çekti. Petrol fiyatları üzerine devam eden tartışma bitmeden Cuma günü Japonya’da yaşanan deprem ve onu takip eden tsunami etkisini göstermeye başladı. Son olarak da yine Japonya’da santrallerde meydana gelen sızıntılar dünyayı paniğe sürükledi. Radyasyon tehlikesinin baş edilmesi en güç felaketlerden biri olduğunu bilen yatırımcılar da panikle satışa yöneldiler.
Yaşanan sert satışların ardından birçok endekste kısa vadeli önemli noktalara gelinmiş oldu. İlk grafikte görülen 50 günlük ortalamasını kıran S&P 500 Endeksi. Yaşanan paniğin ABD’ye de sıçraması sonucu kısa vadeli bir geri çekilme yaşayan endeks böylece 50 günlük ortalamasını kırmış oldu. Kritik olan, buradan gelen alımlarla toparlanmanın gelip gelmeyeceği. Eğer beklenen ivmelenme sağlanamazsa endeksin orta vadeli desteği olan 1.189 puana çekilme olasılığı da güçlenecek. Yükseliş trendinin devam etmesi durumunda ise uzun süredir 50 günlük ortlamasının üstünde seyreden endeksin bu eğilimi koruması beklenebilir.
Diğer önemli endeks ise Almanya DAX Endeksi. 21 Şubat’ta son tepesini yapan endeks o günden bu yana düşüyor ve son gelen panik satışla beraber gelinen nokta 200 günlük ortalama. Dün seans içi gelen alımlarla bu bölgeyi test eden ve üstünde kapatmayı başaran endeksin kısa vadede buradan destek alması bekleniyor. Önemli olarak kabul edilen ortalamanın psikolojik bir yastık görevi görememesi halinde ise satışların sertleşebileceği de beklentiler arasında.
Son grafikte ise İMKB 100 görülüyor. 200 günlük ortalamasını kırdıktan sonra hızla gerileyen endeks 11 gün bu seviyenin altında işlem gördükten sonra 12. gün gelen alımlarla sonunda burayı aşmayı başarmıştı. Global piyasalarda yaşanan satışlara tepki veren İMKB 100 Endeksi peşinden gelen alımlarla göreceli olarak sağlam kalmayı başarabildi. Son yaşanan satışlara da teknik olarak önemli tepkiler veren endekste 50 günlük ortalamanın kısa vadeli direnç oluşturmaya başladığı görülüyor; bu seviye yaklaşık olarak 64.625. Diğer önemli teknik seviye ise 200 günlük ortalama olan 63.077 seviyesi. İki nokta arasına sıkışan İMKB’nin kısa vadede herhangi birini kırması halinde momentumunu artırabileceği beklentisi hakim.
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü