Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın tahvil ihracı, 12 Mart'ta kurtarma fonunun kapasite ve hacmininin artırılması kararının ardından, yatırımcıların tercihlerini göstermesi bakımından ülkenin ilk sınavı olacak. İspanya 10 ve 30'ar yıllık tahvil satarak, 4.5 milyar euro borçlanmayı planlıyor. Ülkenin 10 yıllık tahvilleri 1 aydan fazla süredir ralli yapıyor ve Portekiz'le arasındaki faiz farkı genişliyor.

Artık İspanya'nın ihtiyacı olması hâlinde bir dayanağı olduğunun bilindiğini belirten Londra'dali BNP Paribas SA'nın stratejistlerinden Ioannis Sokos, borç krizinin İspanya ve İtalya'ya bulaşması riskinin azalmasını beklediğini söyledi.

AB'li liderler bir yıldır süren ve Yunanistan ve İrlanda'nın kurtarma paketleri almasıyla sonuçlanan borç krizi tartışmalarının sona ermesini dört gözle bekliyor. Liderler, geçici kurtarma fonunun aktif kapasitesini 440 milyar euroya yükseltirken, borç ve bütçe açıkları limitlerini de yukarı çekti. AB kararı, Moody's'in ülkenin notunu indirmesine rağmen, İspanya'nın kurtarılmaya ihtiyacı olabileceğine ilişkin endişeleri de gevşetti.

İspanya 17 Şubat'ta 10 yıllık tahvillerinin ihracında yüzde 5.2 faizle; 30 yıllıkların satışında ise yüzde 5.96 faizle borçlanmıştı.