KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren karar tasarısını kabul etmesinin petrol arzında sıkıntı yaşanacağına dair endişeleri tetiklemesiyle petrol fiyatları New York'ta yükseldi.

BM'nin Libya'da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunmasıyla vadeliler yüzde 2.2. yükseldi. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin dün Bingazi'yi bombalaması ve Bahreyn'de güvenlik güçlerinin muhalefet liderlerini tutuklamasıyla petrol fiyatları yüzde 3.5 yükselmişti.

National Australia Bank'ta ekonomist olan Ben Westmore, BM'nin kararının askeri harekatla sonuçlanabileceğini ve bunun da barışçıl çözüm için iyi bir yol olmayacağını belirtti.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 2.24 dolarlık yükselişle 103.66 dolar oldu. Dün, fiyatlar 3.44 dolarlık artışla 101.42 dolar olarak 10 Mart'tan beri en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.8 artarken, geçen seneye oranla yüzde 25 daha yüksek seviyede.

Mayıs vadeli Brent tipi ham petrolün varili 1.15 dolar veya yüzde 1'lik yükselişle Londra merkezli ICE Futures Europe'ta 116.05 dolardan işlem gördü. Dün, kontrat 4.30 dolar veya yüzde 3.9'luk yükselişle 114.90 dolar oldu.

Advertisement