Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Akıllı Para'da Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP'nin büyük tartışma yaratan aile sigortasına dair yaptığı açıklamada yardımın 12.8 milyar TL civarında maliyeti olduğunu söyledi.

Öztrak, projeyle ilgili olarak, "Türkiye'de sosyal yardım çok sayıda kuruluş tarafından dağıtılıyor ve objektif değil. Bu yardımı hak edenler alıyor mu belli değil. Yoksulluk yardımları evrensel haktır ve bunun yararlanacak olan kesimlere verilmesi lazım. Biz diyoruz ki en yoksul aileye en az 600 TL en az para vereceğiz ve bu aileleri yoksulluk eşiğinin üstüne taşıyacağız" diye konuştu. Paranın evin kadınına verileceğini belirten Öztrak, projenin maliyetine dair ise, "12 milyar 800 milyonluk büyüklük ortaya çıkıyor. Bugün devlet 14 milyarlık sosyal yardım dağıtıyor. Onun içinden 4 milyarlık kısmı bizim programla çakıştığı için bu tarafa aktarıyoruz. Bunu 12'den düşünce geriye 8.8 milyar TL kalıyor. Bu parayı alan aileler esnafa dönük olarak harcayacak ve ortaya katma değer vergisi çıkacak. Bunu da düşünce net maliyet 7.5 milyar TL  çıkıyor. Bunun toplam devlet harcamaları içindeki payı yüzde 1.7, GYSH'ye oranı ise yüzde 0.7" dedi.

Türkiye'de dalgalanan bir büyüme olduğunu belirten Öztrak, "Türkiye'nin en önemli meselesi işsizlik. Bunun çözülmesi gerekiyor. Biz CHP olarak bu meselelere 3 temelde yaklaşacağız. Biz yüksek nitelikli hızlı büyüyen bir ekonomi hedefliyoruz. Bunun için sosyal devleti yeniden inşa edeceğiz. Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak reformlar yapacağız" dedi.

Türkiye geçmiş dönemde ekonomiyi sıcak paraya teslim etti

Türkiye'nin geçmişte ekonomiyi sıcak paraya teslim ettiğini belirten Öztrak, "Son dönemde özellikle krizden çıkışta başlangıçta sıcak paradan ciddi şekilde yararlandığını ve şimdiyse sıcak paranın ekonominin rekabet gücü üzerinde yaptığı ve bunun sonucunda Şubat'ta 51 milyar dolara çıkan cari açığı kontrol altında tutabilmek için önlemler almaya çalıştığını görüyoruz ve bu önlemleri ilgiyle izliyoruz" dedi.

"Türkiye'de 51 milyar dolarlık cari açık rekordur, dış ticaret açığı rekordur" diyen Öztrak, derecelendirme kuruluşlarının da cari açık konusunu vurguladığını hatırlattı.

Türkiye üreterek büyümek zorunda

Türkiye ekonomisinin üretim sürecinde daha az katma değer yarattığını ve kendi işgücünü kullanamadağını belirten milletvekili, Türkiye'nin üreterek büyümek zorunda olduğunu dile getirdi. Öztrak, "hedefimiz tüm işgücünü içeren büyüme sürecine gitmek olmalı" dedi.

Libya'nın ateşkesi kabul etmesine dair soruyu ise CHP'li milletvekili, "Bu tür barışa yönelik çözümleri destekliyoruz" şeklinde yanıtladı.