KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sabah Asya’nın açılmasıyla tatilden çıkan Japon piyasaları risk iştahını destekledi. Güne yükselişle başlayan Nikkei 225 Endeksi günü % 4.36 yükselerek tamamladı. Asya’nın diğer piyasalarına da ilham veren Japonya, kıta genelini yeşile döndürdü. Çin’den gelen rezerv karşılıklardaki artış haberi de piyasa tarafından önceden kısmen tahmin edildiği için etkisi kısa sürdü. Diğer yandan olası bir politika faizi artışı spekülasyonu emtiaları aşağı çekti. Günü artışla kapatan Borsalarda istisnalar hafif realizasyonla seansı kapatan Taylan Set Endeksi ( - % 0.08) ve Jakarta Kompoizt Endeksi ( - % 0.03) oldular.

Avrupa'da alımlar yerini beklentilere bıraktı

Güne sakin başlayan Avrupa borsaları saatler ilerledikçe alımlarına devam ettiler ve Euro bölgesi yöneticilerinin faiz artışı sinyali vermeye devam etmeleri ile Euro / Dolar 1.4250 direncini denedi. Ardından önce İrlanda’nın, sonra da Allied Irish Bank’ın günü gelen bir tahvil kupon ödemesini yapamadığı dedikodusu piyasada konuşulmaya başlandı. Spekülasyonun büyümesiyle birlikte parite 1.42 seviyesini aşağı kırdı ve İrlanda bonolarına satış geldi.

İngiltere’de enflasyonun 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkması ile Pound / Dolar paritesi 1.6350’yi aştı ve İngiliz bonolarına, devamında da borsaya satış geldi. FTSE 100 Endeksi şu sıralar % 0.41 ekside seyrederken, Alman Dax Endeksi % 0.25 kırmızıda. İrlanda haberleri ile birlikte borçlu ülke endekslerine de satışlar geldi. Portekiz, Yunanistan borsaları % 0.50’den fazla geri çekilmeler yaşıyor. Perşembe ve Cuma günü yapılacak liderler zirvesi öncesinde yatırımcıların radarlarını Avrupa bölgesine çevirmeleri aslında tesadüf değil. Yapılacak iki günlük toplantılarda daha önceden alınan ve kurtarma fonunun büyüklüğünü artıran kararların pratikte uygulanabilirliği tartışılacak. Ayrıca büyüyen fonun kimler tarafından finance edileceği ve bono yatırımcılarının ellerinde bulunun pozisyonlardan, ihraççıyla beraber zarar edip etmeyeceği de tartışılacak.

ABD güne yatay başladı, 'S&P'deki rallinin devamı gelecek mi?' günün sorusu  

Dünkü hızlı alımların ardından güne temkinli başlayan ABD borsaları veri yokluğunda gelişmeleri değerlendirmeye çalışıyor. Avrupa’daki modun yavaş yavaş bozulmaya başlaması da ilk saatlerde etkili oluyor. İlerleyen saatlerde, ABD’deki fiyatlamaları etkileyecek önemde bir fiyatlama Avrupa tarafından yapılmazsa ABD’yi sakin bir seans bekliyor olacak. S&P 500 Endeksi’nin 50 günlük ortalaması 1.303’ten geçiyor. Son seviyeye pek de uzak olmayan bu bölgenin gün içinde önemli bir teknik seviye olması bekleniyor.

İMKB 100 pozitif yönde ayrışıyor  

Dünkü kredi büyümesine ilişkin gelen figürlerin Merkez Bankası’nı rahatsız etmeyeceğini düşünen yatırımcılar önce gösterge tahvilde alıma yöneldiler ardından da bankacılık sektörüne ilişkin iyimserlik arttı. % 1.25 yükselen Bankacılık Endeksi bileşik endeksi de % 1.13 yukarı taşıdı. Son kaydedilen seviye 64.913 oldu. Son günlerde daha sert satılan Akbank % 2.63 yükselerek endekse en büyük katkıyı yapan büyük banka oldu. Alt endekslerin tamamına yakınında yükseliş görülürken Factoring hisselerinde geri çekilmeler yaşanıyor. 50 günlük ortalaması olan 64.121’in üstündeki hareketine devam eden İMKB’de hisse senetleri yarınki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndan çıkacak kararları bekliyor. % 6.25 oranındaki faizlerde değişiklik beklenmezken zorunlu karşılıklarda artış bekleyen ekonomistler de bulunuyor.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Advertisement