Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Petrol fiyatları Merkez'in planını bozdu

Petrol fiyatları Merkez'in planını bozdu

Merkez Bankası yüzde 6.25 olan politika faizlerini beklenti dahilinde değiştirmeyerek, sabit tutarken, munzam karşılıkları %12'den %15'e yükseltti

Giriş: 23 Mart 2011, Çarşamba 13:45
Güncelleme: 23 Mart 2011, Çarşamba 13:45

TCMB 1 haftalık repo faizi olan politika faizini değiştirmeyerek yüzde 6.25'te sabit bıraktı. Ancak, bankaların zorunlu karşılık oranları 300 baz puan artırılarak, yüzde 12'den yüzde 15'e çıkartıldı.

Politika faizi kararı beklenti dahilinde gerçekleşirken, zorunlu karşılıkların 300 baz puan birden artırması, piyasaları şaşırttı. Uzmanlar, merkez bankasının munzam karşılıklarda bekle-gör politikası izleyeceğini düşünüyordu.

Zorunlu karşılık oranlarının artışıyla, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.95'e yükseldi. Dolar/TL ise 1.5589'a geriledi. İMKB'de de yüzde 1.2 düşüş kaydedildi.

Merkez bankasının zorunlu karşılıklarının artırılmasıyla, piyasadan 19.1 milyar TL çekilecek.

TCMB, 1 aya kadar vadeli mevduatlarda karşılıklar yüzde 10'dan yüzde 15'e; 3 aya kadar vadeli mevduatlardaki karşılıklar yüzde 9'dan yüzde 13'e ve 6 aya kadar vadeli mevduatlardaki karşılıklar yüzde 7'den yüzde 9'a çıkarıldığını açıkladı. Mevduat dışı yükümlülüklerdeki munzam karşılık oranları ise yüzde 9'dan yüzde 13'e artırıldı.

Merkez Bankası, petrol ve emtia fiyatlarındaki artışın enflasyon raporundaki varsayımların üzerine çıktığını belirterek, temel mal gruplarındaki artışın süreceğini öngördü.

İNAN DEMİR: BEKLENMEYEN BİR KARAR

Bloomberg HT'ye canlı yayın telefon bağlantısında konuşan Finansbank başekonomisti İnan Demir, munzam karşılık artışının desteklenmekle birlikte, beklenmeyen bir karar olduğunu söyledi.

Politika faizde değişiklik yapılmadan gidilmiş olan bir zorunlu karşılık artışının ilk defa görüldüğüne dikkat çeken İnan Demir, bunun etkilerinin Nisan'dan itibaren görülmeye başlanacağını ifade etti.

İnan Demir, arzu edilen sıkılaştırma yakalanamazsa, TCMB'nin ancak o zaman politika faizlerinde bir artışa gideceğini; ancak önce beklenerek sonuçların görüleceğini söyledi.

UĞUR GÜRSES: KARAR OLDUKÇA SERT

Radikal yazarı Uğur Gürses ise canlı yayında Bloomberg HT'ye konuk oldu. Gürses, "şu zamana kadar munzam karşılıklardaki artış, politika faizlerinde indirimle birlikte geldi. Bu sebeple biz etkilerini yeterince hissetmedik. Ancak son karar, bu bakımdan oldukça sert bir karar olarak görünüyor" dedi.

GİZEM ÖZTOK ALTINSAÇ: BU KADAR YÜKLÜ BİR ARTIŞ BEKLEMİYORDUK

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise, munzam karşılık kararının bankaları zorlayacağını, borsanın da aşağı çekileceğini söyledi. Altınsaç, bu kadar yüklü bir artışın öngörülemediğini belirterek, piyasalarda olumsuz karşılandığını, Dolar/TL'de de sıkışıklık yaşanabileceğine dikkat çekti.

SALİM KASAP: TCMB VOLATİLİTE YARATAN TARAF OLMAMALI

Bloomberg HT'ye görüş bildiren Turkish Yatırım Strateji Müdürü Salim Kasap, Merkez Bankası'nın bu hareketiyle piyasayı şaşırttığını söyledi ve Banka'nın daha önce uyguladığı politikanın sonuç vermediğini ve cari açığın daralmadığını, parasal tedbirlerle sorunun ancak bir noktaya kadar çözülebileceğini söyledi. Kasap, Merkez Bankası'nın bu hareketiyle piyasada volatilite yarattığını ve merkez bankalarının volatilite tarafında olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

BARCLAYS CAPITAL: SEÇİMLERDEN ÖNCE FAİZ ARTIŞI BEKLEMİYORUZ

Barclays Capital başekonomisti Keller ise, merkez bankasının seçimlerden önce faiz artışı yapmasını beklemediklerini ifade ederek, ancak yalnızca karşılıkların artırılmasının kredi büyümesini zayıflatmayabileceğini vurguladı.

Keller, seçimlerden önce Türkiye'de ciddi bir parasal sıkılaştırma beklenmediğini belirtti.

KERİM ROTA: KARAR BEKLENMEDİK, GÖSTERGE FAİZ % 9.5'A KADAR YÜKSELEBİLİR

Akbank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, kararın beklenmedik olduğunu söyleyerek, "Bazı yorumcuların 100-200 baz puan arasında beklentileri vardı ama bu tür artışlar büyük bir sürpriz olarak nitelendirebilir" dedi.

Rota, "Özellikle petrol ve gıdadaki geçici artışların enflasyon etkilerinin geçici olacağını ve bunun Merkez Bankası'nın faiz politikasını çok etkilemeyeceğini düşünüyorduk. Ama zorunlu karşılık artışlarının hızlıca yapılmasının arkasında, buradan gelecek olan enflasyon artışının kredi ve iç talepteki artışla dengelenme isteğinin yattığını düşünüyoruz" dedi. Rota, 2 yıllık gösterge tahvilin faizinde yüzde 9.5'a kadar yukarı yönlü potansiyel olduğunu da sözlerine ekledi.

RBS BAŞ EKONOMİSTİ TIMOTHY ASH: "ÇOK CESURCA BİR HAREKET, MB ŞAHİN TUTUMU SERGİLİYOR"

Royal Bank of Scotland baş ekonomisti Timothy Ash; munzam karşılıkların oranının artırılmasını çok cesurca bulduğunu belirterek tavrı "şahin" tutumu olarak niteledi.

Verilmek istenen mesajın "Biz enflasyonu kontrol altında tutmak konusunda da kredi büyümesini durdurmak konusunda da ciddiyiz" olduğunu söyleyen Ash; "MB, bu alışılmışın dışındaki politikalarını sürdürmeye devam edecek ve piyasalar da buna alışmış durumda. Gerçekten çok ilginç bir adım attılar" yorumunda bulundu.

"Aslında hala daha aklımdaki soru işareti şu: munzam karşılıkları artırmak kredi büyümesini durdurmaktaki en hızlıca adım mı?" diye soran Ash; "Bu adımlar piyasaları nasıl etkileyecek bunu bekleyip görmek lazım; ancak yorumlar şu şekilde, emtia ve enerji fiyatları Ortadoğu'da olan olaylardan sonra çok ciddi boyutlarda ve Merkez Bankası şu an çok 'şahin' tutumu sergiliyor." dedi.