Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Canevi: TEB yeni kimliğiyle 'bu yarışta ben de varım' dedi

Canevi: TEB yeni kimliğiyle 'bu yarışta ben de varım' dedi

Canlı yayında Bloomberg HT'ye konuk olan TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, bankanın Fortis ile birleşmesine istinaden, "TEB, yeni kimliğiyle bu yarışta varım dedi" açıklamasını yaptı

Giriş: 24 Mart 2011, Perşembe 15:51
Güncelleme: 24 Mart 2011, Perşembe 15:51

Geçtiğimiz günlerde Fortis Bank ile birleşmesini resmen tamamlayan Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.

TEB'in heyecanlı bir dönemden geçtiğini belirten Canevi, eskiden bankanın 'butik banka' olarak bilindiğini ancak bugün 605 şubeli, 10 bin personelli bir banka haline geldiğini söyledi. Canevi, "32 milyarlık aktif büyüklükle sektörde önemli bir yere geldiğimizi düşünüyoruz. Türkiye büyüyor, Türkiye'yle birlikte kurumlar da büyüyor. TEB de yeni kimliğiyle 'bu yarışta varım' dedi" şeklinde konuştu.

"Merkez Bankası bir dönem yalnız bırakıldı"

Merkez Bankası'nın dünkü munzam karşılıkları artırma kararını değerlendiren Canevi, bankanın bundan önce de faiz indirirken munzam karşılıkları artırdığını hatırlatarak, "Merkez Bankası'na (MB) verilen, enflasyonla mücadele edecek araç faiz aracıdır. Ancak faiz aracının etkin ve başarılı olması için mali politikaların da bunu desteklemesi lazım. Hepsi bir arada olursa, MB sadece faiz enstrümanını kullanarak enflasyonla mücadele eder. Ancak benim kanaatim MB o dönemde biraz yalnız bırakıldı. Yani diğer alanlarda herhangi kıpırdama olmazken, bankaya 'elinden ne geliyorsa yap' dendi. Banka da o zaman faiz enstrümanının yanına munzam karşılığı koyarak ve 'tek başıma mücadeleyi sürdürebilirim' diyerek çok ciddi ve radikal karar aldı" dedi. Canevi, dün alınan karara piyasaların bankanın istediği yönde tepki vereceğini söyledi.

"Birçok uluslararası fon kısa vadeli getiriler peşinde"

Alınan önlemlerin cari açığı yüzde 7'den yüzde 5'e indirip indiremeyeceğine dair soruya Canevi, "Bu önlemlerle olmaz. Çünkü uluslararası fonların anormal likiditesi var ve birçok uluslararası fon kısa vadeli getiriler peşinde. Bizim gibi büyüyen piyasalara gelmeye devam ediyorlar ve kısa dönemde para yapmaya çalışıyorlar. Bu da bizim politikalarımızın etkinliğini zayıflatıyor. O nedenle yan tedbirlere ihtiyaç var. İthalat rejiminde yapılacak şeyler var. Yani Merkez Bankası bir entrümanla bu işi çözemez" şeklinde yanıt verdi.

TEB, Fortis ile birleşme işlemlerini geçtiğimiz günlerde resmen tamamlamıştı. Banka, 31,2 milyar lira aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin 6'ncı büyük özel bankası oldu. TEB Genel Müdürü Varol Civil, TEB-Fortis birleşmesiyle birlikte iki kat büyüdüklerini ve büyüme iştahlarını hala koruduklarını belirterek, önümüzdeki dönemde yüzde 5 pazar payı hedeflediklerini dile getirmişti.