KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz ve Amerikan regulatörler, birçok büyük bankayı, 2006-2008 yılları arasında bankalararası referans faizi oranında değişiklik yapmakla itham ediyor.

Libor faiz, toplamda 350 milyar dolar değerinde finansal varlığın referans noktası olarak görüşüyor. Regulatörler ise Barclays'in traderları ile hazine birimi arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Bankanın hazine birimi, günlük Libor oranlarını belirliyor.

Uzmanlar, Barclays'in bankaiçi birimlerdeki bilgi paylaşım kurallarının ihlal edilip edilmediğini anlamaya çalışıyor. Bankacılık düzenlemeleri uyarınca, bankaların usûlsüz kazancına yol açabilecek durumların önlenmesi için, birimlerarası bilgi paylaşımına izin verilmiyor.

Bankaların bazı birimlerine gelen bilgilerin gizliliğinin korunmasının, rekabet kurallarını da ihlal edeceği düşünülüyor. Libor soruşturmasını yürüten araştırmacılar, aynı zamanda Barclays'in Libor faizi belirlerken yaptığı günlük anket sonuçlarında da tahribat olup olmadığını inceliyor.

Regulatörler, aralarında Citigroup, Bank of America ve UBS gibi bankaların da yer aldığı 16 dev banka için soruşturma açtı.

Advertisement