KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği liderleri, geç saatlerde Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun 440 milyar Euro’luk büyüklüğünün tamamının, daha önce kararlaştırıldığı gibi borç vermede kullanılması konusunda anlaştı.

Bugüne kadar fonun, sadece 250 milyar euroluk kısmı borç vermek için kullanılabiliyordu.

Ekonomik krizle mücadelede yeni bir sayfa açmaya çalışacak liderler, IMF'nin de  desteğiyle kurtarılan Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Portekiz'i de aynı yolu izlemeye zorlayacak.

Portekiz Başbakanı Jose Socrates, hükümetinin aldığı kemer sıkma önlemlerinin parlamentodan destek alamaması üzerine  istifa kararı almıştı.

Buna rağmen AB Zirvesi'nde ülkesini temsil eden Socrates, AB Kurtarma Fonu'na başvurup başvurmamayı kurulacak yeni hükümete bırakmakta kararlı görünüyor.

Portekiz'de yeni hükümetin en erken 2 ay sonra kurulabileceği dikkate alındığında siyasi belirsizlik nedeniyle ülkenin içinde bulunduğu borç krizinin daha da ağırlaşmasından ve İspanya gibi diğer kırılgan ekonomileri etkilemesinden çekinen AB liderlerinin, Socrates'den yol haritası istemesi bekleniyor.

AB kaynakları, hükümetin çökmesinin ardından dış kaynak almadan yoluna devam etme ihtimali iyice azalan Portekiz'i kurtarmak için 50 milyar eurodan 80 milyar euroya kadar bir paketin gerekli olduğunu belirtiyor.

AB liderlerinin ekonomi politikalarında koordinasyonu artırarak rekabet gücünü iyileştirmeyi hedefleyen euro anlaşmasını da onaylaması bekleniyor.

Zirvede diğer gündem maddeleri arasında Avrupa'daki nükleer santrallerin güvenliği ve Libya krizi bulunuyor.

Advertisement