KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

11 Mart'ta Japonya'da meydana gelen depremin ardından nükleer santraldeki radyasyon sızıntısıyla yoğun satış yaşayan hisseler, bu hafta toparlanarak, en büyük kazançlarını kaydetti.

ASYA BorsaLARI

Asya borsalarındaki yükseliş, bölgenin gösterge endeksini yukarı taşıdı. Endeks, Japonya'daki nükleer santraldeki reaktörlerdeki olumlu gelişmeler üzerine, Kasım'dan bu yana en kazançlı haftasını geçirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bu hafta yüzde 4.06 değer kazanarak 134.27 puana ulaştı ve 5 Kasım'da sonlanan haftadan bu yana en büyük artışını kaydetmiş oldu. Endeks, önceki hafta nükleer kriz ve Libya'ya düzenlenen hava saldırılarının ardından, Mayıs'tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmişti.

AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejistlerinden Shane Oliver, yatırımcıların artık daha iyimser olduğunu, bunun da Asya'daki hisselere yansıdığını belirtti.

ABD BORSALARI

Şirket birleşmeleri, şirket kazançlarının beklentinin üzerinde gelmesi ve Japonya'daki nükleer krize ilişkin endişelerin gevşemesiyle, ABD Borsaları da olumlu havadan etkilendi.

Standard&Poor's 500 Endeksi 2 aydan bu yana haftalık en kazançlı rallisini yaptı.

ABD piyasalarına bu hafta damgasını vuran gelişme ise AT&T Inc.'in T-Mobile'in ABD'deki kolunu satın alma kararını açıklaması oldu. Telekom devlerinden AT&T'nin hisseleri yüzde 3.3 yükseldi.

S&P 500 bu hafta yüzde 2.7 değerlenerek 1,313.80 puana çıkarak, geçtiğimiz haftaki kazançlarını bu haftaya da taşımış oldu. Endeks böylece önceki yüzde 6.4'lük zararının yüzde 2.2'yle sınırladı. Dow Jones Endeksi ise yüzde 3.1 artış kaydetti ve 12,220.59 puandan işlem gördü.

Citizens Business Bank'ın analistlerinden Sean Kraus, yatırımcıların ekonomik genişlemeye ilişkin beklentilerin yeniden toparlanmaya başladığını söyledi.


AVRUPA BORSALARI

Avrupa borsaları da küresel ekonominin Japonya'daki radyasyon sızıntılarına ilişkin endişelerin gevşemesinden nasiplendi ve 6 aydan bu yana en kazançlı haftasını geçirdi. Avrupa borsalarındaki kazançlarda ABD ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüme kaydetmiş olmasının etkisi de görüldü.

ABD Borsalarında olduğu gibi Avrupa borsalarına da AT&T ve T-Mobile birleşmesinin etkileri yansıdı. Alman T-Mobile'in ABD biriminin At&T'ye satılışında anlaşılması, Deutsche Telekom AG'nin hisselerini yüzde 12 yukarı taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi bu hafta yüzde 3.1 değerlendi ve böylece Eylül'den bu yana en büyük artışını kaydetmiş oldu. Endeks, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki olaylar, Avrupa'daki borç krizi ve Japonya'daki depremin etkisiyle 4 haftadır değer kaybediyordu.

Stoxx 600, bu yıl 16 Mart itibariyle kaydettiği kayıpların yüzde 5.3'ünü de telafi etti.

İMKB

İMKB, bu haftayı dıştaki gelişmeler ve iç piyasalarda Merkez Bankası'nın bankaların zorunlu karşılıkları 300 baz puan birden artırmasının etkisiyle dalgalı seyretti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 0,64 değer kazandı.

İMKB 100 Endeksi haftalık bazda 407,73 puan artarak, 63.839,27 puandan 64.247,00 puana çıktı.

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artırmasının ardından baskı altında kalan tahvil piyasası ve borsa endeksi, Perşembe günü gelen alımlarla diplerden dönmüştü.

Advertisement