Japonya'da radyasyon hasarlı reaktörün onarımını engelliyor
Japonya'da nükleer santraldeki radyasyon seviyesi, onarım çalışmalarını güçleştirecek seviyelere çıktı
Erimiş nükleer yakıt, Japonya'da Fukuşima Dai-Ichi nükleer santralinin depremden hasar gören reaktörlerinde şimdiye kadar en yüksek seviyeye çıkan rasyasyon ölçümlerine daha da katkıda bulunabilir. Japonya'daki bu durum, 25 yıl önceki Çernobil olayından bu yana en büyük nükleer felaketi oluşturdu.
Şef Kabine Sekreteri Yukio Edano, Tokyo'da bugün yaptığı açıklamada, nükleer yakıt içeren su sızıntısının üzüntü verici bir gelişme olduğunu söyledi. Dün 2 numaralı reaktörde ölçülen radyasyon, maruz kalındığı takdirde, kusma, saçlarda dökülme ve ishal sorunlarına yol açacak düzeyde. Tesisin işletmecisi Tokyo Electric Power Co., nükleer erimeden emin olabilmek için ellerinde yeterli veri olmadığını açıkladı.
Onarım çalışmalarını yürütenler, sağlık riskinden dolayı, 2 ve 3 numaralı reaktörlere geri dönemiyorlar. Bu durum, 9 şiddetindeki deprem ve sonrası meydana gelen tsunaminin üzerinde iki haftayı aşkın bir süre geçmesine karşın, nükleer krizin henüz kontrol altına alınamadığının son işareti olarak değerlendiriliyor. Bu gelişmeler, kirlenen suyun çekilmesine ve reaktörün soğutma sisteminin yeniden çalıştırılabilmesi için elektrik enerjisinin tekrar sağlanmasına yönelik çabaları zorlaştırıyor.
Idaho Üniversitesi'nden makina ve nükleer enerji mühendisliği profesörü Akira Tokuhiro, "Sorun henüz çözülmedi" dedi ve "bu durum, bodrum katını su basmasına ve suyu sokağa pompalayarak sorunu çözmeye benzemez" şeklinde görüş bildirdi.
Japonya Nükleer Güvenlik Ajansı'nın yaptığı açıklamaya göre, 2 numaralı reaktörde dün ölçülen radyasyon seviyesi saatte 1,000 millisievert idi. Dünya Nükleer Kurumu'na göre, tek bir doz bile radyasyon hastalığına yol açar.
Edano, hükümetin sürekli bir erimenin olduğuna inanmadığını da sözlerine ekledi.