Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki nükleer krizin yeniden yapılandırma çabalarını geciktirdiği ve Avrupa ülkelerinde yaşanan borç krizinin Libay ve Ortadoğu'ya dair endişeleri gölgede bırakmasıyla petrol fiyatları New York'ta üçüncü günde geriledi.

Avrupa Bölgesi İstikrar Fonu’na konacak ödenmiş paranın 40 milyar Euro’dan 16 milyar Euro’ya düşürülmesiyle vadeliler yüzde 0.4 kayıpla iki hafta içindeki en uzun düşüş seyrini kaydetti. Japonya'daki nükleer kriz ve depremin imalat sanayini yavaşlatması sonucu Japon hisse senetleri geriledi. Bu arada Libya'da isyancılar petrol kenti olan Ras Lanuf'u ele geçirirken, olayların Suriye'ye sıçramasıyla ülkede 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Australia & New Zealand Banking Group'ta enerji ve emtia stratejisti olan Serene Lim, Japonya'daki toparlanma çabalarının yavaşlamasıyla yatırımcıların bir müddet beklemede kalacağını belirterek, "Euro bölgesinden gelen haberler Libya'dan gelen haberleri gölgede bırakıyor. Libya'daki durumda ise herhangi bir olumlu gelişme veya kötüleşme gibi bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

Mayıs vadeli ham petrol Nymex'te varil başına 40 sent değer kaybederek 105 dolardan işlem gördü ve Singapur'da saat 12:47 itibariyle 105.13 dolar oldu. Kontrat, 25 Mart'ta 20 sent düşüşle 105.40 dolardan işlem görmüştü.

Fiyatlar geçtiğimiz yıldan yüzde 27 daha yüksek. Ham petrol fiyatları ise 7 Mart'ta 106.95 dolara ulaşarak Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı.