KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İstikrar Fonu’na yönelik karışık mesajlar Avrupa Borsalarında ayrışmaya sebep oldu. FED St. Louis Başkanı Bullard’dan gelen açıklamalar sonrasında kuvvetlenen Dolar Endeksi de yatırımcıların radarında. Fonun başlangıç tutarını 40 milyar Euro’dan 16 milyar Euro’ya indiren Almanya öncülüğündeki liderler modu bozsalar da, kurtarma paketine ilişkin birlik mesajları bu etkiyi dengeledi. İrlanda’nın bono sahiplerine zararları paylaşalım önerisi de hisse senetleri üstünde bir miktar baskı yaratıyor. Tüm bu gelişmeler Eurostoxx 600 Endeksi’ni yatayda tutarken İngiltere FTSE 100 Endeksi olumlu seyrini koruyor. Almanya Dax ise kırmızıda işlem görmesine rağmen kayıpların çok küçük olduğu gçrülüyor. Romanya ve Macaristan gibi gelişen ülke borsaları ise % 1 civarında eksideler.

ABD BORSALARI GÜNE POZİTİF ALGILAMAYLA BAŞLADI

ABD’de beklenenden yüksek gelen kişisel tüketim verisi ve bundan önceki datası yukarı yönlü düzeltilen kişisel gelirler borsalara destek oluyor. Bankalar eksideyken madencilik ve metal şirketleri borsa endekslerine destek oluyor. S&P 500 Endeksi 1.320 puanı zorlarken, Dow Jones Sanayi Endeksi ise 12.260 puanda ve % 0.33 yukarıda.

BONOLARDA DEĞİŞİK BEKLENTİLER HAKİM

Avrupa kaynaklı haber akışından sonra çevre ülkelerin bonoları satılırken ABD’de 35 milyar Dolarlık ihale öncesinde 2 yıllık faiz baskı altında. 10 yıllıklar ise ekonomik toparlanmanın güçlendiği beklentisi ile satılıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.4686 düzeyinde.

EMTİALARDA SATIŞLAR GÖRÜLÜYOR

Petrol fiyatları, Libya’daki muhalif grupların daha fazla kontrolü ele geçirmesiyle beraber aşağı yönlü bir seyir izliyor. İsyancıların gücü arttıkça çözümün daha yakın olduğunu düşünen oyuncular ham petrol fiyatlarında satışa yöneldiler. Petrolün gevşemesiyle beraber gelen verilerin de piyasa tarafından beğenilmesiyle altın fiyatları geriliyor. Petrolde düşüş % 1.27’yi bulurken spot altın ise 1.416 Dolarla % 0.93 aşağıdan işlem görüyor. CRB Emtia Endeksi de günlük bazda % 0.62 değer kaybederek 357.13 değerini aldı.

YURT İÇİNDE KARIŞIK SEYİR DEVAM

İMKB 100 Endeksi  gün içinde 64.559’u denemesine rağmen buradan gelen satışlarla şu sıralar 64.200 puan seviyesinde. Sanayi Endeksi’nin Bankacılık Endeksi’ne göre az da olsa daha iyi performans gösterdiği görülüyor. Gösterge tahvilin faizi ise gelen alışlarla 9’un üstünden döndü ve kapanışı 9 bileşikten yaptı. TL ise gün boyu dar bantta seyretti, son geçen işlemlerde Dolara karşı oluşan fiyat 1.5548. Sepet Kur ise 1.8731’den işlem görüyor.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Advertisement