GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın Baden-Württemberg kentinde Hristiyan Demokratların ağır yenilgisini, Japonya'daki nükleer krize bağladı.

Almanya'daki bazı önemli merkez sağ liderleri ise, Merkel'in sandıklardan gerekli çıkarımı yapmasını ve ona göre yönetiminde değişikliklere gitmesi gerektiğini savundu.

Merkel'in eyalet seçimlerinde geri kalması, Euro Bölgesi'nin en büyük 3 ekonomisindeki siyasi otorite ve seçim tabanı arasındaki ayrışmaya dikkat çekti.

Angela Merkel'in partisinin kaybedilen oylarının Yeşiller ve Sosyal Demokratlara kayması, bölgedeki dinamiklerdeki değişimin altını bir kez daha çiziyor.

Fransa'da da benzer yenilgiyi yaşayan Nicolas Sarkozy ve partisi, şimdiden önümüzdeki seçimlerde liderliği sürdürüp sürdüremeyeceklerine ilişkin endişelere kapılıyor.

İtalya başkanı Silvio Berlusconi ise 8 yılın ardından vergi kaçaklığı ve zimmete para geçirme davalarıyla hakimin karşısına geçmesinin ardından, ülkedeki desteğini yitiriyor.

Öte yandan, Avrupa'nın 3 büyüklerinin merkez sağdaki oy kaybı, bu ülkelerin son yıllarda sıkça gündeme getirdiği göçmen karşıtlığını da hatırlatıyor.

Özellikle Merkel ve Sarkozy'nin, ülkelerindeki göçmenlere ilişkin yaptığı açıklamalar sıkça eleştirilerin hedefi olmuştu. Aynı zamanda Almanya, Japonya'daki depremin ardından ülkedeki nükleer enerji kullanımına ilişkin eleştirilere de maruz kaldı.

Merkel, son seçimlerdeki yenilgisinin çabuk sindirilemeyeceğini belirterek, rahatsızlığını vurgularken, parti içi tartışmaların  yaşandığı ve yenilginin hükümetin politikalarından kaynaklandığı iddialarını reddetti.

Ancak Hristiyan demokratların koalisyon ortağı Özgür demokratların lideri ve Almanya dışişleri bakanı Guido Westerwelle, Bader-Württemberg'deki yenilginin yalnızca Japonya'daki depreme bağlanamayacağını, bunda en azından kendi partisi için politikalarının da etkisi olabileceğini kabul etti.

Diğer yandan Avrupanın 3 büyük ekonomisinde, özellikli müslüman nüfusa karşı liderlerin sergilediği tutum, bölgede merkez-sağın radikal sağa kaymasının, bu partilere oy kaybettirdiğini de gösteriyor.

Advertisement