Zorunlu karşılıkları kim artırdı?
-
Merkez Bankası'nın son zorunlu karşılık artışını, Banka Meclisi'nin mi yoksa Para Politikası Kurulu'nun mu yaptığına dair belirsizlik netleşti
23 Mart’ta sürpriz şekilde zorunlu karşılık oranlarını ortalamada 4 puan yükselten Merkez Bankası, kararın hangi banka organı tarafından alındığını açıklamadı. Bilindiği üzere politika faizine ilişkin kararları Para Politikası Kurulu (PPK), zorunlu karşılıklara ilişkin kararları ise Banka Meclisi veriyordu. Ancak, torba kanunda geçirilen bir değişik, zorunlu karşılıklara ilişkin kararları Banka Meclisi’nin PPK’ya devredebileceği şeklinde yorumlanmıştı.
Konuya yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre son zorunlu karşılık kararını PPK verdi. Böylece, faiz kararı ile birlikte zorunlu karşılık artışları da eş zamanlı olarak açıklanabildi. Zorunlu karşılık politikasını daha aktif bir şekilde kullanan Merkez Bankası’nın, piyasalara daha çabuk mesaj verebilmek amacıyla bu düzenlemeye gittiği belirtiliyor.
TORBA’DA HANGİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI?
Torba kanunda Banka Meclisi’nin görevlerini belirleyen maddeye “Banka Meclisi gerektiğinde sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek şartıyla yetkilerinden bir kısmını diğer organlara devredebilir” ifadesi eklendi. İşte bu ifade ile zorunlu karşılık yetkisi PPK’ya devredilebildi.
BANKA MECLİSİ’NİN GÖREVLERİ NELERDİR?
-Para politikası stratejisi ve enflasyon hedefi için kullanılacak para politikası araçlarına karar verir.
-Tedavüldeki banknotların değiştirilmesine, tedavülden kaldırılmasına karar verir.
-Açık piyasa işlemlerine, zorunlu karşılıklara, altın ve döviz rezervlerinin yönetimine ilişkin usul ve esasları tespit eder.
-Ödeme ve menkul kıymet transferine ilişkin usulleri belirler.
-Bilgi istemeye ilişkin usulleri tespit eder.
-Bankanın bütçesine karar verir.
Kerim KARAKAYA (kkarakaya@bloomberght.com)