Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Londra, İstanbul ve Antwerb'de ofisleri bulunan Avrupa merkezli yatırım şirketi Hummingbird Ventures, büyük bir pazar potansiyeline sahip olduğuna inandığı Türkiye'deki yatırımlarını hızlandırdı.

Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye'de kurulmuş yeni girişimlere yatırım yapan uluslararası şirketin Türkiye'deki projelere 20 milyon avro civarında sermaye ayırdı.

Bazı yeni girişimci adayları ile ön görüşmeler yapmak üzere Türkiye'ye gelen Hummingbird Ventures'ın Yönetici Ortakları Barend van den Brande ve Frank Maene ile ortağı Pamir Gelenbe basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Pamir Gelenbe internet kullanım oranları ve ilginç teknoloji kullanım alışkanlıklarıyla Türkiye pazarını iki yıl önce izlemeye başladıklarını vurguladı.

Gelenbe, bu nedenle İstanbul'da da bir ofis kurduklarını ve yaklaşık bir yıl önce de ilk yatırımlarını gerçekleştirerek bu pazarı yokladıklarını söyledi.

Avrupa ve Ortadoğu pazarında çok önemli deneyimlere ve bilgiye sahip olduklarını dile getiren Gelenbe, ''Türkiye hiç bilmediğimiz bir pazardı, ancak iki yıl süren gözlemlerimiz ve yaptığımız ilk yatırımlar sonucu artık bu pazarı çok daha iyi tanıdığımıza inanıyoruz. 2011'de buradaki yatırımlarımızı artıracağız. Fırsat verilirse yaratıcı ve global boyutta projelerin Türkiye'den de çıkabileceğine inanıyoruz. Böyle projeleri olanlara destek olmak için buradayız. Bu yatırımlar sonunda Türkiye'den dünya çapında bir girişim, bir marka çıkartan şirket olmayı istiyoruz'' diye konuştu.

Türk internet ve BT sektörünün dünya tarafından çok henüz çok iyi tanınmadığına da değinen Pamir Gelenbe, bu durumun 5 yıl içinde değişeceğini söyledi.

Yabancı yatırımcıların Türkiye pazarına kaynak ayırabilmeleri için önce bir kaç başarı örneği görmeleri gerektiğini belirten Gelenbe, ''Burada yaptığımız yatırımlar şimdiden Avrupa'daki yatırım pazarında dikkatlerin Türkiye'ye bir kez daha çevrilmesine neden oldu. Bu nedenle 5 yıl içinde Türkiye'deki girişimlere meslek ve risk sermayesi kuruluşları tarafından 500 milyon avro yatırım yapılmasını bekliyoruz'' dedi.

Barend van den Brande, Hummingbird Ventures'in, yeni kurulmuş risk sermayesine yatırım yapan Türkiye'deki tek yatırım fonu olma özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Yatırım yaptıkları her şirkete girişimcilik alanında dünya çapında elde ettikleri know-how'ı da taşıdıklarını ifade eden Brande, ''Yatırım yaptığımız girişimlerin pazardaki doğru şekilde büyüyebilmeleri ve değer kazanabilmeleri için onlara danışmanlık da yapıyoruz. Bilgi ve deneyimimizi girişimcilerimizle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Şu ana dek yatırım yaptığımız Türkiye'deki girişimlere de aynı desteği vermiş bulunuyoruz" dedi.

Brande, "hepsi de bu deneyimlerden faydalanma konusunda oldukça iştahlı. Yatırım yaptığımız girişim sayısı arttıkça Türkiye'de girişimcilik alanında önemli bir kültür değişimi gerçekleştirmiş de olacağız sanırım. Bu noktada global düşünmenin önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu vizyonla yatırım yapıp danışmanlıklarını yürüttüğümüz Avrupa'daki şirketlerimizden bazılarının Sun Microsystems, Veritas/Symantec ve Terremark Worldwide gibi büyük şirketlere önemli bedellerle satmayı başardığımızı da belirteyim" ifadelerini kullandı.

''TÜRK GİRİŞİMCİLER GLOBALLEŞEBİLECEK PROJELER GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR''

Frank Maene ise Türkiye'deki risk sermayesi pazarına yeni bir vizyon kazandıracaklarını belirterek, Hummingbird'in, şu ana dek Türkiye'de sosyal oyun şirketi Peak Games, online çiçek tedarikçisi Çiçeksepeti.com ve dijital pazarlama alanında Digitouch şirketlerine yatırım yaptığını anlattı.

Yeni girişim adaylarıyla görüşmelerinin devam ettiğini belirten Frank Maene, Türk girişimcisi kadar Türk yatırımcılarının da dünyaya göz diktiğini söyledi.

Frank Maene, şunları ifade etti:

''Vizyonumuzu hep açık tutuyoruz. Yatırım yapacağımız girişimlerin global boyuta taşınabilecek projeler olması bizim için önemli bir tercih nedeni. Türkiye'ye ilk geldiğimizde yerel projeler çoğunluktaydı ve yatırım yapacak proje bulmakta zorlanıyorduk. Ancak son dönemde bu değişti. Türk girişimciler de artık globalleşebilecek projeler geliştirmeye çalışıyor. Bu da bizi çok heyecanlandırıyor. Ayrıca enteresan bir başka nokta da yine son dönemde önemli bir sermayesi olan ve dünya çapında işler yapmak isteyen Türk yatırımcılarının da bizimle görüşmeye başlaması...

Türkiye'deki projelerimize katılarak deneyimlerimizden yararlanmak, sonra da Avrupa ve Ortadoğu'da yürüttüğümüz projelere katılarak uluslararası alanda işler başarmak istiyorlar. Birkaçıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Avrupa Birliğini bilmiyorum ama sanırım çok yakında yaratıcı girişimleri ya da yatırımlarıyla dünyanın kapıları Türkler için sonuna kadar açık olacak.''

Maene, Türkiye'de e-ticaret, dijital medya ve IT sektörlerine yoğunlaştıklarını sözlerine ekledi.