Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

PEKİN (A.A) – 30.03.2011 – Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Libya'daki gelişmelerle ilgili olarak, "tarihin güç kullanmanın sorunları çözmediğini, aksine durumu daha karmaşık hale getirdiğini birçok kez gösterdiğini" belirtti.

Çin lideri, Nanjing'de yapılacak uluslararası para sistemiyle ilgili G20 toplantısına katılmak için Pekin'e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmesinde, "diyalog ve diğer barışçı yolların sorunların ana çözümü olduğunu" savundu.

Libya'daki durumunun dünya tarafından ilgiyle izlendiğini ve Çin'in gelişmeleri yakından izlediğini söyleyen Hu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili kararının şiddeti bastırmayı ve sivilleri korumayı amaçladığına inandıklarını ifade etti. Hu, "Eğer sivillere felaket getiriyorsa ve insani krize yol açıyorsa, askeri operasyon BM kararının amacına ters düşüyor demektir" diye konuştu.

Bazı ülkelerin ve bölgesel kuruluşların Libya kriziyle ilgili önerilerde bulunduklarına işaret eden ve bunun krizle ilgili yapıcı fikirler olduğunu gösterdiğini savunan Hu, bunlara olumlu yanıt vermenin bütün tarafların yararına olduğu görüşünü dile getirdi.

Çin'in Libya'daki gerilimi yumuşatacak bütün siyasi çabaları desteklediğini vurgulayan Hu, ilgili tarafları derhal ateşkes uygulamaya, sorunları çözmek için barışçı yollar aramaya ve masum insanların ölümüne yol açmaktan kaçınarak Libya'da istikrarı tesis etmeye çağırdı.

Libya'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Hu, uluslararası olaylarda güç kullanılmasına karşı olduklarını yineledi.

Konuk Cumhurbaşkanı Sarkozy, "Fransa'nın da Libya krizinin siyasi ve diplomatik yollardan çözülmesini istediğini" söyledi.