Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, özel sektör istihdamında Mart ayındaki artışın ekonomiye yönelik iyimserliği artırmasının etkisi ile yukarıda seyrediyor. Bu çıkışla birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dünkü kazançlarını daha da genişletti.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock Inc., Standard & Poor's'un bu hisseyi S&P 500 Endeksi'ne dahil etmesi sonrası yüzde 5.1'lik bir ralli yaptı. Dow Chemical Co., Detroit News'ta çıkan bir habere göre, şirket CEO'su Andrew Liveris'in muhtemelen federal soruşturmaya uğramayacak olmasının ardından % 1.7 değer kazandı. International Business Machines Corp., Gartner Inc.'nin enformasyon teknolojisi harcamaları için büyüme tahminini yükseltmesinin etkisi ile değer kazandı.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:37'de, yüzde 0.5 yükselerek 1,325.35 puana çıktı. Dow Jones Endeksi ise 43.22 puan ya da yüzde 0.4 yükselerek 12,322.23 puana ulaştı.

S&P 500 Endeksi dün yüzde 0.7 yükseldi ve son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı. S&P Endeksi, dün itibariyle bu yıl yüzde 4.9 değer kazandı ve üst üste üçüncü çeyreği de yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Bugün ABD'de ADP Employer Services'in açıkladığı rakamlara göre, özel sektör istihdamı Mart ayında 201,000 arttı. Bloomberg'in 34 ekonomiste dayandırdığı anket çalışmasına göre, özel sektör istihdamının 208,000 artması bekleniyordu. Böylelikle özel sektör istihdam son dört ayda üç kez 200,000'in üzerinde artış göstermiş oldu. ABD'de Çalışma Bakanlığı cuma günü Mart ayı için tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini açıklayacak. Ekonomistler tarım dışı istihdamın 190,000 artmasını ve işsizlik oranının ise % 8.9 çıkmasını bekliyorlar. İşsizlik oranı Şubat ayında, 22 ay sonra ilk kez % 9'un altına düşmüştü.

Londra'da Berkeley Futures'un işlemler müdürü Charlie de Roeper, "İstihdam verileri cesaret verici ve dönem ortası için iyi görünüyor" dedi ve Ücret enflasyonı ve faizler ufukta potansiyel negatif faktörler olarak duruyor" şeklinde görüş bildirdi.