Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da bugün açıklanan imalat sanayi PMI'ının son 9 yılın en sert düşüşünü kaydetmesi Japon hisselerini yukarı çekerken, ABD ekonomisindeki toparlanmanın sürdüğü sinyalleri hisselerde dalgalanmaya sebep oldu.

Osaka ve Kyoto'daki fabrikaları 11 Mart'taki deprem ve tsunaminin ardından kapatılan Daihatsu Motor Co. yüzde 1.6 düştü. Elektronik üreticisi Hitachi Ltd. ise şirketin henüz Ibaraki'deki fabrikasını üretime açmayacağını söylemesi üzerine yüzde 0.9 geriledi. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. ise ABD'den gelen olumlu istihdam verilerinin ardından yüzde 0.9 değerlendi.

Japonya'da mali yıl bugün sona eriyor.

Nikkei 225 Endeksi ufak bir değişiklikle 9,705.91 puana yükseldi. Endeks önce yüzde 0.5 düştü; ardından yüzde 0.6 toparlanma kaydetti. Daha kapsamlı Topix endeksi de çok değişmedi ve 865.94 puan oldu.

Nükleer krize ilişkin durumun belirsizliğini koruduğunu söyleyen Daiwa Asset Management Co.'nun üst düzey stratejistlerinden Yoshinori Nagano, "şu noktada kimse deprem ve tsunaminin etkisini tahmin edemiyor. Hisselerde daha fazla yükselişin izlenebilmesi içinse, daha ciddi bir rehabilitasyon ve yeniden yapılanmanın görülmesi gerekiyor. Spekülasyonlar çok arttı" dedi.