Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin merkez bankasının faiz artışlarını sürdüreceği göz önünde bulundurulunca, bu çeyrekte hisselerde yaşanan rallinin gereğinden fazla olduğu düşünülüyor. Bu spekülasyon üzerine Çin'deki hisseler üçüncü gününde de değer kaybederek, bu yılın en uzun süreli kayıplarına işaret etti.

Dünyanın piyasa değeri bakımından en büyük bankası Industrial & Commercial Bank of China Ltd., kredi büyümesinin 3 yıldan bu yana en düşük hızda gerçekleşeceğini açıklaması üzerine 9 gündür ilk kez değer kaybetti. Finansal kuruluşların endeksi yüzde 1.3 gerileyerek, Aralık 2009'da sona ermiş olan çeyrekten bu yana en kârlı çeyreğindeki kazançları da azalttı. Sichuan Swellfun Co. ise Shanghai Securities News'ın Çin'in yıllık mağaza satışlarını 5 yıl içinde ikiye katlama planını yazmasının ardından prim yaptı.

Hükümetin bu yılki odağının enflasyonla mücadele olduğunu belirten Bosera Asset Management Co.'nun yatırımcılarından Liu Jianwei, içte olduğu kadar Kuzey Afrika ve Japonya'da da belirsizliklerin olmasının yatırımcıları tedbirli olmaya ittiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 2,915.95 puana geriledi. CSI 300 Endeksi de yüzde 1.4 değer kaybetti ve 3,211.90 puandan işlem gördü. Çin'de finansal piyasalar resmi tatil sebebiyle 4 ve 5 Nisan'da tatil olacak.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl Çin'deki iyimserliğin etkisiyle yüzde 3.8 değerlendi. Ülkenin merkez bankası Ekim ayından bu yana faizleri 3; munzam karşılıkları ise 9 kez artırdı.