Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları üst üste kazançlı geçirdiği 3. çeyreği yaşıyor. Bölgedeki paraların değerlenmesine Endonezya rupesi öncülük ederken, merkez bankaların enflasyon önlemleri kapsamında para birimlerindeki değerlenmeye göz yumması kazançlarda etkili oldu.

Bloomber ekonomistleri, Tayvan merkez bankasının bugün faizlerini 12.5 baz puan artırarak yüzde 1.75'e çıkarmasını bekliyor. Filipin, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Endonezya ise yıl içinde faiz artırımlarına gittiler. Denizaşırı yatırımcılar Mart ayında sattıklarının 1.4 milyar dolar üzerinde Hindistan, Güney Kore ve Taylan hissesi satın aldı. ABD ekonomisinin toparlanmasının hız kazanması, risk iştahı da arttı.

Faizlerdeki görünümün para birimlerdeki değerlenmenin sebeplerinden biri olduğunu belirten Asian Finance Bank Bhd.'nin yöneticilerinden Zulkiflee Nidzam, yatırımcıların ekonomik ve siyasi istikrar sebebiyle de bu bölgeyle ilgilendiklerini söyledi.

Asya'daki en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu çeyrekte yüzde 0.6 yükseldi. Endonezya rupesi, ABD doları karşısında bu yıl yüzde 3.1 değerlenerek 8,708'den işlem gördü. Rupe, bugün yüzde 0.1 değerlenirken, dün de Mayıs 2007'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.

Tayland Merkez Bankası Prasarn Trairatvorakul, bu hafta Bloomberg'e yaptığı açıklamayla faiz artırım sinyali verdi. Goldman Sachs'ın son raporuna göre, Malezya'nın da faiz artırması bekleniyor.