Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Avrupa İstikrar Mekanizması adı verilen kalıcı kurtarma fonunun yeterli omaması halinde, bazı Avrupa ülkelerinin kredi notunu daha da düşürebileceğinin işaretini verdi.

Avrupa Birliği liderleri, 25 Mart'ta toplandı ve kurtarma kredileri konusunda yeni kurallar belirledi. Moody's, güçlü Avrupa ülkelerinin daha zayıf ortaklarına finansa destek sağlama konusunda kalıcı bir fon oluşturamamasının tahvil yatırımcılarını risk altında bıraktığını belirtti.

Moody's, "Mali transfer mekanizmasının ve yardımın hangi koşullarda hazır hale getirileceği konularının eksikliği özel kreditörlere aşağı yönlü risk getiriyor" şeklinde görüş bildirdi ve "Sonuç olarak, yeni not indirimleri göz ardı edilemez" dedi.

Avrupa'nın çevre ülkeleri olarak adlandırılan ülkelerin tahvilleri, Brüksel'deki zirveden bu yana düştü. Portekiz tahvillerinin Alman tahvilleri ile arasındaki faiz farkı, Portekiz için kurtarmanın artık kaçınılmaz olduğu yolundaki spekülasyonların etkisi ile bugün Euro Bölgesi rekor seviyesine çıktı. Standard & Poor's, 29 Mart'ta Portekiz ve Yunanistan'ın kredi notunu düşürürken, Fitch ratings, 2013 yılında başlayacak olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın, zayıf ülkelerin borçlarını yeniden yapılandıracakları yönündeki endişeleri gidermeyeceğini kaydetti.

Moody's Yunanistan'ın kredi notunu B1, İrlanda'nın Baa1 ve Portekiz'in A3 olarak belirledi.