Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya’dan sınırlı olumlu bir piyasa devralan Avrupalı yatırımcılar günün devamında ise İrlanda kaynaklı endişelere teslim oldular. Piyasada yayılmaya başlayan ve Avrupa Merkez Bankası’nın yeni bir ünite kurmayarak İrlanda’ya yardımcı olmayacağı dedikodusu riskli varlıklara satış getiriyor. Türkiye saati ile 18:30’da açıklanması beklenen sonuçlar öncesinde piyasada bekleyiş havası hakim. Borçlu ülke Borsa ve bonolarında ise satışlar görülüyor. Portekiz’in 2 yıllık bono faizi 10 yıllıkların üzerine çıkarak riskin ne kadar arttığına dair bir fikir verdi.

Diğer yandan Avrupa’da yüksek gelen enflasyon figürleri ve Almanya’da beklenenden iyi gelen iş gücü piyasası rakamları sonrasında Euro / Dolar paritesi 1.42 seviyesini geçmesine rağmen İrlanda endişeleri ile yeniden 1.4180 düzeyinde indi. ABD’de beklentilere yakın gelen haftalık işsizlik başvuruları sonrasında (Gerçekleşen 388 bin, beklenti 380 bin) da mod değişmezken ABD piyasaları güne yatay başladılar.

Yurt içi piyasada dışarıya paralel işlemler geçmeye devam ediyor. Gösterge tahvil faizi % 9.01 seviyesinden kapandı. TL’de ise güçlenme sinyalleri sınırlı kaldı. Dolar’a karşı 1.5435 seviyesine yükselen TL, sepette ise 1.8660’a kadar yükseldi. İMKB 100 Endeksi, ikinci seans gelen satışlarla 64.318 seviyesine kadar indi. Gün içinde 64.851’e kadar çıkan fiyatlar burada kalıcı olamadı ve bankalara gelen hacimsiz satışlarla kayıplar yaşandı. 2010 yıllık büyümesi % 8.9’a varan Türkiye’nin bundan sonraki dönemlerdeki büyümesi de dikkat çekecek.

Yarın ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam datası da haftanın en önemli verisi olma özelliğini taşıyor. Avrupa’nın borçlu ülkelerine ilişkin gelebilecek haber akışı ve İrlanda kaynaklı banka açıklamaları diğer önemli gündem maddeleri.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü