Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avro Bölgesi enflasyon oranının beklenmedik şekilde 2 yıldan fazlasının üstüne çıkması ve yatırımcıların bölge hükümetlerinin borç krizini çözmekte zorlanacağı endişesi ile Avrupa hisse senetleri değer kaybetti.

İrlanda'nın stres testini bekleyen yatırımcıların satışları ile banka hisseleri Stoxx Europe 600 Endeksi'nin düşüşüne öncülük etti. İlk çeyrek karlarının gerilediğini açıklayan Hennes & Mauritz AB hisseleri ise yüzde 3.2 değer kaybetti.

6 günlük rallisini kesen Stoxx 600 Endeksi yüze 0.6 gerileyerek Londra'da 276.84 seviyesinden kapandı. Yatırımcıların Japonya'nın nükleer santraldeki erimeyi engelleyeceği sprkülasyonu ile ABD, İngiltere ve Fransa'nın Kaddafi'yi devirmek için Libya'ya gerçekleştirdiği hava operasyonları ile endeks bu yılın en düşüğü olan 16 mart tarihinden beri yüzde 5.6 değer kazandı. Endeks bu çeyrekte ise yüzde 0.4 yukarı yönlü hareket etti.

lüksemburg'taki Avrupa Birliği İstatistik Enstitüsü'ne göre 17 ülkelik Avro bölgesi'nin şubat ayında yüzde 2.4 olan enflasyon oranı mart ayında yüzde 2.6'ya yükseldi. Bu, 2008 ekim ayından beri en hızlı yükseliş oldu. 

Batı Avrupa'nın 18 ulusal endeksinin 16'sın bugün düşüş kaydetti. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.9 gerilerken; İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 0.7 düştü. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 0.2 değer kaybetti.