Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya'da nükleer santralin tamamen stabilize edilmesinin yıllar alacağı belirtilirken, Japon yetkililerin ise en azından radyasyon sızıntılarını durdurmak ve santralin daha büyük hasara sebep olmasını önlemeye çalışıyor.

Nükleer santraldeki reaktörlerden sızan radyasyonun denize sızdığı sinyalleri, santraldeki işçilerin işini zorlaştırıyor. Japonya Bakanlar kurulu genel sekreteri Yukio Edano, Financial Times'a yaptığı açıklamada, nükleer santralden kaynaklanan aksaklıkların artabileceğini söyledi.

Ancak hükümet, önümüzdeki haftalardı radyasyon sızıntısını kontrol altına alarak, durumun daha kötüye gitmemesi için uğraşıyor. Edano, “eğer bu önlemleri alabilir, başarılı olabilirsek, ilk hamlede bunu “istikrar” sayacağız ve ilk hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Edano, santralin tamamen düzelmesi ve stabilize olmasının ise yıllar alacağını belirtti. Bu arada santraldeki elektrik operatörü Tokyo Electric Power'ın deprem maliyetinin 11 trilyon Yeni bulacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, belirli aralıklarla radyasyon sızıntılarının ölümcül olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.