Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, Perşembe günü kriz döneminde verdiği finansal kredilere ilişkin bir rapor yayınladı. Rapor, yabancı bankaların ve yerli finansal kuruluşların Fed'in reeskonto penceresinden aldığı kredilerin büyüklüğüne dikkat çekiyor.

Fed, merkez bankalarının en eski acil durum uygulaması olan reeskonto penceresi hakkında ilk kez detayları açıkladı. Rapor, 2007 Ağustos-Mart 2010 dönemini kapsıyor. Krizin en sert vurduğu bu dönemde, birçok yabancı ve yerli banka, küresel merkez bankasının yardımlarından yararlandı.

Verilere göre, 29 ekim 2008'de reeskonto penceresinden verilen krediler 110 milyar dolarla zirveye ulaştı. Dexia SA, Depfa Bank gibi birçok Avrupalı banka, milyar dolarlık kredi çektiler. Citigroup gibi ABD'nin ticari bankaları ise reeskonto penceresi uygulamasını çok fazla kullanmadı.

Alman Depfa 100 milyar dolar değerinde kredi alırken, Citigroup Ağustos 2007'de 500 milyon dolar; Eylül 2007'de ise 3.35 milyar dolarlık kredi çekti. Bank of America da toplamda 1.5 milyar dolar değerinde reeskonto penceresi kredisi kullandı.

Fed'in diğer kredi yardımları ise Aralık ayında yayınlanmıştı.