Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki ekonomik verilerin dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan ülkede petrol talebinin artacağına dair umutları artırması ve Libya'da çatışmalardan kaynaklanan üretim kesintilerinin Ortadoğu'ya sıçrayacağı endişeleriyle petrol New York'ta 30 ayın en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin petrol kenti Ras Lanuf'ta kontrolü yeniden ele alması ve Brega'yı bombalamasıyla vadeliler yüzde 0.9 yükselerek 2009'dan beri en büyük çeyreklik kazancını genişletti. Çin'de bugün açıklanan verilere göre imalat sanayi 4 aydır ilk kez büyüdü.

London Capital Group'ta yönetici olan Glen Ward, "Ortadoğu'da belirsizlik hala sürerken aynı zamanda Çin'de petrol talebinin artacağına dair algıyla fiyatlar yükseliyor" dedi.

Mayıs vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 93 sent gerilemeyle 107.65 dolardan işlem görerek 26 Eylül 2008'den beri zirveye çıktı.  Kontrat, dün 2.45 dolar yükselerek varil başına 106.72 dolar olmuştu. Vadeli Brent petrol ise Londra'daki ICE Futures Europe'ta 34 sentlik artışla varil başına 117.70 dolardan işlem gördü.

Çin'de Mart ayında imalat sanayi PMI'yı Şubat'taki 52.2'den 53.4'e yükseldi. 50'nin üzeri büyüme olduğunu işaret ediyor. Açıklanan bu veri, Çin'in sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirdiğini kanıtlar nitelikte.