Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB'nin 40 yıldan bu yana ilk kez Fed'den daha önce faiz artırımına hazırlanması, transatlantik politika farkını ortaya çıkarak, euroya borç krizine dayanaklı olması konusunda yardımcı olabilir.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve yönetim kurulu, geçtiğimiz ayki faiz artırılacağı sinyalinden sonra 7 Nisan'da biraraya gelecek. AMB, Euro Bölgesi'nde enflasyon oranının yüzde 2 sınırını aşması üzerine harekete geçecek gibi görünürken; Fed Başkanı Bernanke ve diğer üyeler ise 600 milyar dolar değerindeki tahvil alım programının Haziran'a kadar sürdürmeyi planlıyor. Fed'in gündeminde olası bir faiz artışı da şimdilik görünmüyor.

Credit Suisse Group'a göre, AMB'nin faiz konusunda Fed'den daha önce harekete geçmesi, 1971'den bu yana görülmemiş bir durum. Faiz farkı, Fed harekete geçinceye kadar 1 yıl genişleyebilir. Bu da euroyu, dolar karşısında 1.42'lerden 1.50'lere taşıyabilir.

Londra'daki Fulcrum Asset Management LLP'nin yönetim kurulu başkanı Gavyn Davies, bunun sıradışı olduğunu belirterek, faizlerde neredeyse beraber hareket eden AMB-Fed ikilisinden, bu beraberliği bozanın AMB olmasının da dikkate değer olduğunu söyledi.

Faizlerin sinyal edildiği gibi artırılması hâlinde, euro cinsinden varlıkların cazibesi artabilir; bu da borç krizinde ayakta kalmaya çalışan euro ve Euro Bölgesi için iyi bir destek oluşturabilir.