Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, beklenenden daha iyi çıkan istihdam verilerinin ekonomiye yönelik iyimserliği artırmasının ardından yukarıda açıldı. Bu alışlarla birlikte, son 13 yılın en hızlı çeyrek dönem artışını gösteren Standard & Poor's 500 Endeksi, bu kazançlarını genişletti.

NYSE Euronext  hisseleri, Nasdaq OMX Group Inc. ve IntercontinentalExchange Inc.'nin New York Borsası'nın satın almak için Deutsche Boerse AG'ye teklifte bulunmasının ardından % 10 değer kazandı. United Parcel Service Inc. ve FedEx Corp., araç filolarının yakıt tüketimini azaltmak için hükümet ile ortaklığa girmelerinin ardından en az yüzde 0.8 değer kazandı. Chevron Corp., petrol fiyatlarının son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrası yüzde 0.9 yükseldi.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:32'de, yüzde 0.6 yükselerek 1,333.62 puana çıktı. Dow Jones Endeksi ise, 51.77 puan ya da % 0.4 artışla 12,371.50 puana yükseldi.

Florham Park, New Jersey'de Stifel Nicolaus & Co.'dan para yöneticisi Chad Morganlander, "İstihdam verileri doğru yönü işaret ediyor" dedi ve İşsizlik oranında herhangi bir aşağı hareket olumu karşılanıyor. Trendler üzerinde temkinli bir şekilde durulmalı, ancak toparlanma yönündeki herhangi bir işaret iyi karşılanacak ve hisse senetlerine alım getirecektir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de Şubat ayında 194,000 yükselen tarım dışı istihdam, Mart ayında 216,000 artış gösterdi. Bloomberg News'un ekonomistlere yönelttiği anketin sonuçlarına göre, tarım dışı istihdamın Mart ayında 190,000 yükselmesi bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 8.9'dan yüzde 8.8'e geriledi ve dördüncü ay üst üste düşüş gösterdi.

ABD hisselerinin gösterge endeksi S&P 500, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.4 yükseldi ve yatırımcıların küresel ekonominin Japonya'da depremin getirdiği olumsuzluklar ve Ortadoğu'daki olaylarla baş edebileceği yolundaki spekülasyonlarının etkisi ile, 1998'den bu yana en hızlı çeyrek dönem yükselişini gerçekleştirdi.