Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nasdaq OMX Group (NDAQ) ve Intercontinental Exchange (ICE) şirketleri, New York Borsası operatörü NYSE (New York Stock Exchange) Euronext'e 11,3 milyar dolarlık satın alma teklifinde bulundu.

Nasdaq OMX ve ICE tarafından yapılan açıklamaya göre, bu iki şirket NYSE Euronext'i satın almak için şirketin her bir hissesine 42,50 dolar nakit ve hisse önerisinde bulundu. Bu teklifin, NYSE Euronext'e şubat ayında satın alma teklifinde bulunan Alman Deutsche Boerse'nin teklifinin yüzde 19 üzerinde bulunduğu belirtildi.

Frankfurt Borsası'nın sahibi Deutsche Boerse, şubat ayında NYSE Euronext'i satın almak için hisse başına 35,04 dolar yani 10,2 milyar dolarlık teklifte bulunmuştu. Deutsche Boerse'nin teklifine, yabancı bir şirketin sembolik Wall Street markasını satın alma fikrine karşı olan bazı milletvekilleri tepki vermişti.

NYSE Euronext hissedarları, Nasdaq OMX ve ICE'nin önerisini kabul etmeleri halinde hisse başına 14,24 dolar nakit ve sahip oldukları her bir NYSE Euronext hissesi için 0.4069 Nasdaq OMX ve 0.1436 ICE hissesi alacaklar.

Anlaşma sağlandığı takdirde, Atlanta merkezli ICE NYSE Euronext'in türev piyasalarını, Nasdaq OMX ise NYSE Euronext'in New York, Paris, Brüksel, Amsterdam ve Lizbon'daki borsalarının yanı sıra ABD'deki opsiyon piyasalarını devralacak.

Nasdaq OMX Üst Yöneticisi (CEO) Robert Greifeld yaptığı açıklamada, ''tekliflerinin kabul edilmesi halinde ABD piyasalarında likidite ve şeffaflığın artacağını ve yeni şirketler sermaye sağlayacağı için istihdam yaratacağını'' belirtti. 2007 yılında birleşen NYSE ve Euronext, Avrupa'da birkaç başkente borsa işletiyor.

NYSE Euronext, Yönetim Kurulu'nun teklifi ''dikkatlice gözden geçirdiğini'' bildirerek, hissedarlarına bu süreçte herhangi bir tasarrufta bulunmaması çağrısı yaptı.

Deutsche Boerse'nin, NYSE Euronext'i satın alma teklifi halen hissedarların ve düzenleyicilerin onayını bekliyor.

Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da opsiyon, vadeli işlemler ve türev piyasalarında faaliyet gösteren şirketler maliyetleri kısmak ve düşen karlarını azaltmak için son beş ayda 20 milyar doları aşkın borsa birleşmesi anlaşması açıklamıştı.

Singopore Exchange Ltd. (SGX), Avustralya merkezli ASX şirketine 25 Ekim'de 8,3 milyar dolarlık teklifte bulunmuş, 9 Şubat'ta London Stock Exchange Group, Kanada'nın TMX Group şirketini 3,1 milyar dolara satın almayı kabul etmişti.

Deutsche Boerse, bu satın alma işleminin üzerinden bir hafta geçmeden NYSE Euronext'e 10,2 milyar dolar tutarında satın alma teklifi yapmıştı.