Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası ABD Doları karşısında, ABD ve Çin gibi büyük ekonomilerinin verilerinin iyi çıkmasının risk iştahını artırması sonrası değer kazanıyor.

ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenden daha iyi çıkması, işsizlik oranının beklenmedik bir şekilde düşerek son 2 yılın en düşük seviyesine inmesi ve Çin'de imalat sanayi büyümesinin dört ay sonra yeniden hızlanması, küresel ekonomik büyümeye yönelik güvenin artmasına neden oldu. Küresel ekonomik güvenin artması ise risk iştahını destekledi.

Küresel ekonomiye yönelik güvenin artması, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 9.2 büyüyüen Türkiye ekonomisinin ihracat görünümünü güçlendiriyor. Analistler, hızlı büyümenin risk iştahını artırdığını ve yabancıların Türk varlıklarını artırmalarına neden olduğunu belirtiyorlar.

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar, 25 Mart'ta biten haftada, tuttukları Türk hisse senetlerini net 2.1 milyar dolar ve Türk tahvillerini 1.2 milyar dolar artırdı. Böylelikle yabancılar, hisse senetlerinde üçüncü hafta ve tahvillerde dördüncü hafta ard arda net alıcıydılar.

Türk Lirası'nın Dolar karşısında değer kazanmasının diğer bir nedeni olarak, TL'nin diğer gelişen piyasa paralarına göre ucuz kalması ve buna bağlı olarak tepki alımlarının gelmesi de gösteriliyor. Diğer bir neden ise, Bankalararası TL swap piyasasında gecelik faizin yüzde 6 seviyesine çıkmasının TL'ye yönelik talebi artırması gösteriliyor. Zira Merkez Bankası'nın son dönemde zorunlu karşılık oranlarını artırması TL piyasasının daralmasına yol açıyor ve TL'yi destekliyor.

Dolar/TL kuru bu sabah 1.5284 seviyesine inerek 16 Aralık 2010 tarihinden bu yana en düşük seviyesine gerledi. Sepet kur ise 1.8518 ile 25 Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi.