Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Avrupa ve ABD'den gelecek verilerin ilerleme kaydetmesi bekleniyor. Ekonomistler, Avrupa'da üretici fiyatlarında hızlanma beklerken, ABD'deki hizmet sektörünün de büyümüş olacağını tahmin ediyor. Yatırımcıların risk iştahını artıran bu verilerin öncesinde, yen de değer kaybetti.

Japon yeni, hisselerdeki kazançların getirisi daha yüksek varlıklara olan  talebi artırması üzerine, euro karşısında 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Euro, dolar karşısında ise AMB'nin 7 Nisan'a faiz artıracağı yönündeki spekülasyon sayesinde 5 ayın zirvesine çıktı. Güney Kore Wonu da risk iştahı açık yatırımcıların, Asya Pasifik ülkelerinin paralarına yönelmesi üzerine kazançlarını 5. gününe de taşıdı.

Risk iştahının açılmış olduğuna değinen Yeni Zelanda'daki ANZ National Bank Ltd.'ın ekonomi ve stratejiden sorumlu yöneticisi Khoon Goh, olumlu verilerin, risk iştahına iyi geldiğini söyledi. Goh, bu durumlarda yenin genellikle zayıfladığını hatırlattı.

Yen, Avustralya doları karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 87.49'dan işlem gördü. Yen, euro karşısında önce 120.06 seviyesine kadar geriledi, ardından günü 119.84'ten kapadı. Japon yeni, dolar karşısında da yüzde 0.2 kayıpla 84.26'ye düştü.

Euro/Dolar paritesi ise önce 1.4237 dolardan 1.4269'a yükseldi; ardından bir miktar gevşeyerek 1.4222'ye geriledi. 1.4269 dolar seviyesi, Euro/Dolar için 4 Kasım'dan bu yana en yüksek düzeye işaret ediyor.

Kanada doları da ABD doları karşısında 96.25 centten işlem görerek, son 3.5 yılın en yükseğine çıktı.